Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Outdoorstories

Om att träna när man är pollenallergisk

Traning vid allergi

Det är inte roligt att gå upp på morgnarna dessa dagar. Mitt huvud känns tungt, näsan rinner och tröttheten är lamslagande. Sedan i söndags känner jag av min allergi något enormt. Jag vet att jag inte är ensam om detta för nu när pollensäsongen är här är det många av oss som är rejält allergiska.

Jag har känt av förkylningsliknande symptom vid denna tid på året i flera år nu. Jag har tidigare tänkt att det är just en rejäl förkylning jag har åkt på, men nu är jag säker på att det är allergi jag har. Än har jag inte varit hos någon läkare och kollat upp det, men jag har köpt receptfria allergitabletter på Apoteket och hoppas att de ska hjälpa mig.

Morgnarna är värst för mig och så känns det lite bättre längre fram på dagen. Men eftersom näsan rinner konstant och huvudet är tungt har jag ingen  större träningslust någon gång på dagen. Igår hade jag egentligen tänkt att springa en runda efter jobbet, men det fick bli en promenad istället. Det var precis lagom motion för mig där och då.

I detta inlägg skriver jag om hur man ska tänka kring träning vid pollenallergi. Kan man träna och i sådant fall hur och vad?

sädesfält

allergi promenad

Träning vid pollenallergi:

  • Hur allergisk man är och hur man mår måste få styra i första hand. Ofta känner man sig rejält trött, tung i huvudet och det kanske kliar i ögonen. Då är hård träning inte det första man är sugen på. Men en promenad eller lugn joggingrunda kanske fungerar? Känn efter och anpassa efter hur du mår.

allergi promenad

  • Vårsolen kanske skiner och det är underbart väder. Då är det ju lockande att vara ute för att röra på sig. Det fina vädret till trots kan det dock vara smart att satsa på inomhusträning istället. Det är utomhus som pollenhalten är som högst och du får antagligen ut mer av din träning om du inte utsätter dig för så mycket pollen. Gå in på gymmet, träna ett pass hemma i vardagsrummet eller passa på att testa ett gruppträningspass.
  • Tänk också på att inte ha öppna fönster eller vädra alltför mycket hemma. Om du drar in pollenet stannar det kvar inne och du kommer känna av besvären starkare även inomhus. Smart är att tvätta håret innan du går och lägger dig på kvällen.

promenad promenad

  • Om du känner av smärta någonstans ska du inte träna. Min tumregel när jag är förkyld är att inte träna om jag har ont i halsen, känner smärta någon annanstans eller har feber. Detsamma ska gälla vid allergi. Om symtomen innefattar smärta av något slag gör du bäst i att vila dig i form.
  • Gå till en läkare för att kolla upp vad du är allergisk mot samt för att få rätt medicinering. Min plan är att göra det själv också, men tills jag har gjort det tar jag receptfri allergimedicin.

allergi promenad

  • Slutligen; det är inte farligt att träna vid pollenallergi. Men det är heller inte så klokt att pressa sig hårt när kroppen inte är helt i form. Så lyssna på kroppen och anpassa därefter!

Min promenad igår blev en härlig sådan. Eftersom jag var utomhus kände jag av allergisymptomen hela tiden, men det var det värt med tanke på allt det fina jag fick njuta av.

Källa: allergier.se

Lämna en kommentar

Annons
Annons