Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Healthstories

Hitta balansen

hitta-balansen-dimma

Att hitta balansen i livet är inte alltid så lätt. Men det går. Ju äldre jag blir desto mer känner jag hur mycket mer välbalanserat jag lever. Till viss del kan det alltså handla om att man blir klokare med åren och med klokheten gör man smartare val och blir snällare mot sig själv. Så är det i alla fall för mig. Men man ska ju inte behöva vänta på att bli äldre för att kunna hitta en skön balans i livet. Det går att förändra här och nu. Här kommer några tips för hur du kan hitta balansen i ditt liv.

Jag har tidigare skrivit om podden Livshjulet, som faktiskt fortfarande är aktiv efter säkert mer än tre år. Anna Hegestrand, som driver podden, intervjuar kända personer om sina livshjul och går igenom de olika tårtbitarna som behöver fungera bra för att man ska må bra och ha den där livsbalansen.

Tårtbitarna i livet för att hitta balansen:

  • Kärlek
  • Familj och vänner
  • Jobb och karriär
  • Bostad
  • Ekonomi
  • Hälsa, kost och motion
  • Fritid
  • Personlig utveckling

När du läser punkterna ovan, känner du att du kan ge ett högt betyg på samtliga? Eller är det några av dem som inte fungerar optimalt eller är på den nivå du skulle vilja idag? Mycket kan vi förändra själva och steg ett är att rannsaka sig själv och ta reda på vad det är vi behöver jobba med för att hitta balansen i livet.

karins-halsoguide

hitta-balansen-hangmatta

Hur jag hittar min balans:

För mig är det viktigt att hela tiden lyssna inåt, att vara noga med att dagsformen och hur jag mår får styra mina val. Att ha ett strikt träningsschema som jag måste följa till punkt och pricka är ett minne blott för mig. Nu för tiden tränar jag mer efter känsla än efter en plan. Och de allra flesta träningspass gör jag med syfte att få uppleva snarare än att prestera. Att springa en runda i vacker miljö är viktigare för mig än att jag springer en viss distans eller på en viss tid. Själen måste också få sitt!

Att lägga sig en stund i hängmattan mitt på dagen eller välja att sova lite längre på morgonen är sådant jag gör ibland när jag känner att sömnen har fått stryka på foten för mycket. Med för lite sömn fungerar kroppen sämre och det går inte att prestera lika bra, varken i träningen, på jobbet eller i vardagssysslorna. Att välja sömn före träning är många gånger ett smart sätt för att balansera upp och må bättre.

hitta-balansen-skog

Lugna promenader i skogen eller på andra vackra platser ger mig glädje och harmoni. Ibland kan man förvissa behöva ett svettigt träningspass, men många gånger kan den lugna promenaden i skogen ge ännu mer hälsoeffekt. Som sagt, det handlar om att lyssna in kroppen och dagsformen och välja aktivitet därefter.

Att inte vara för hård mot sig själv är ytterligare ett sätt för att skapa harmoni och balans. Allt behöver inte vara perfekt, vissa saker går att göra imorgon istället och man måste kunna vara flexibel med sin planering – anpassa det du gör efter hur du mår och lägg bort de höga kraven du säkert många gånger har på dig själv.

hitta-balansen-yoga

Jag varvar gärna min träning med ett yogapass så ofta som möjligt. Det får mig att lyssna inåt, komma ner i varv och gå in i stunden. Kanske passar yoga för dig också, kanske inte? Viktigast är att du hittar en tränings- eller meditationsform där du får vara i nuet och släppa allt annat.

I min hälsoguide går jag in på djupet i detta ämne. Så om du inte har köpt den ännu, gå gärna in och läs mer om den här.

Lämna en kommentar

Annons
Annons