Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Workoutstories

Skillnad mellan motion och träning

motion-och-traning

En promenad är motion för mig

Den här veckan är det några av oss på Everyday Stories som skriver om ämnet träning kontra motion. Vad är vad och är skillnaden egentligen viktig att ha koll på?

Ämnet togs upp för mer än ett år sedan när Jakob Gudiol skrev en artikel om det och jag hittade ett inlägg som Sara skrev i samband med det som en replikering. Gudiol är ganska hård i sin uppfattning om vad som är träning och vad som är motion. Mycket hårdare än vad min uppfattning om det är.

skillnad-motion-och-traning

Ombytt till träningskläder. Då är det träning som gäller.

Skillnad träning och motion

För mig är det enkelt att skilja på träning och motion. När jag tränar är jag ombytt, jag tar i och anstränger mig. Fokus är på träning och att bli svettig, trött och/eller få upp flåset.

När jag motionerar är jag inte ombytt. Då har jag på mig mina vanliga kläder samtidigt som jag utför rörelse på något sätt. Motion för mig är en promenad, lek med barnen, ogräsrensning eller cykling till tågstationen. Egentligen är allt som inte är stillasittande eller liggande position någon form av motion, så länge jag inte är ombytt till träningskläder. För då är det träning.

Enligt mig är det enkelt att hålla isär träning och motion. Gudiol menar att man måste komma upp i 70% av sin maxpuls för att det ska räknas som träning, men jag tycker inte att man ska vara så nitisk. Det är nog ganska många träningspass där jag inte har kommit upp i så pass hög puls, men jag räknar dem som träning ändå.

Det som så gott som alla av oss behöver bli bättre på är att röra på oss mer generellt. Försök att inte bli stillasittande mer än en halvtimme i stöten. Ta för vana att alltid välja trapporna. Och ta dig utomhus på din fritid för aktiviteter i naturen. Rörelse och motion är inte krångligt. Det är bara att göra det. Och så kan du byta om några gånger i veckan för att träna med träningskläder på!

Läs här om skillnaden mellan powerwalk och promenad. Och läs Linas och Emmis inlägg i samma ämne.

5 kommentarer

  1. Såg rubriken och tänkte “men det snackade ju Guidol om för ett tag sedan” – dom refererade tillbaka till den artikeln i en av poddarna. Jag tycker nog inte att 70% av max är så mycket, egentligen? För mig är det ca 130 och det uppnår jag på upprvärmningsgång på löpbandet utan att vara direkt flåsig, varm eller svettig. Sedan är ju Guidol alltid Gudiol 😉 det är liksom hans grej att vara kategorisk 😀

    Jag räknar alla pass där jag uttalat “tränar” som träning, även ett styrkepass där jag kanske inte kommer upp i 130 – det vet jag inte, jag har inte pulsklocka så ofta när jag styrketränar, men dom gånger jag haft det har jag blivit förvånad över hur pass hög puls jag ändå får snabbt. Om jag cyklar till bussen är det inte träning, inte heller en promenad på lunchen, men däremot en 8 km snabb promenad en dag när jag inte tränar nåt annat räknar jag som träning.

    Det finns ju också aspekten “träna” som i att öva sig på något, det gör jag på mina thaiboxningspass där övar jag teknik, det är också träning, även om det ibland är ganska lite flås 😉

  2. Men vad bra och enkelt du skriver! Jag håller med dig om att är syftet att träna så är det träning. För mig är ofta inte syftet med aktiviteten att träna utan att ha skoj (mountainbike, surf, enduro etc.) och då är det mest ett plus i kanten att kroppen får jobba. Men när jag uttalat tränar gör jag det för att få en bättre fysik på något sätt och tar ut mig därefter, och bieffekterna är att det är roligt, man blir glad och allt det andra som är bra med träning.

Lämna en kommentar

Annons
Annons