Förra veckans Sushi Bowl blev verkligen en succé och eftersom jag ändå hade alla sushiingredienser framme passade jag då också på att göra ett gäng sushi med quinoa. Mer specifikt gjorde jag sushirullar, samtliga med quinoa, lax, avokado och gurka och det blev hur gott som helst.
Jag har länge tänkt att jag vill göra egen sushi med quinoa istället för ris. Jag gillar visserligen den traditionella sushin, men jag tycker att det lätt blir lite för mycket av det vita riset. Därför kändes det klockrent att ta quinoa istället.
Sushi med quinoa
ca 10 rullar
- ca 1/2 dl quinoa
- 3 msk risvinäger
- 3 msk fibersirap (eller annan sötning)
- ett ark nori (det torkade/rostade sjögräset)
- en halv avokado
- några skivor gravad lax
- en bit gurka på ca 10 cm
Börja med att koka quinoan efter anvisningarna på förpackningen. Häll risvinäger och fiber sirap i en kastrull och låt sjuda en liten stuns. Det ska inte koka upp.
När quinoan är klar häller du vinägerblandningen över och låter det stå att dra i åtminstone en timme.
Lägg noriarket på en blöt handduk. Fördela quinoa över nästan hela arket och lägg bitar av avokado, stavar av gurka och skivor av lax i en smal rand över quinoan. Rulla ihop det hela.
Skär till rullar på 1-2 cm med en blöt kniv. Servera tillsammans med soya blandat med wasabi och färsk ingefära.
Det här med att göra sin egna sushi är ju hur härligt som helst! Nästa gång ska jag testa att göra med andra ingredienser. Kanske blir det en sushi med tonfisk, räkor och rödlök?!!
Åh, vad gott! Det där har jag också tänkt testa länge, men har aldrig fått tummen ur! Tack för påminnelsen 🙂
Ska bli spännande att höra vad du tycker!
Ser supergott ut! 🙂
Är det verkligen också!
Det ser jättegott ut. Jag älskar sushi, men som du säger det blir lite mycket av vitt ris. Har aldrig gjort sushi själv, tycker det verkar svårt. Men ska nog ge mig på ditt recept. 🙂
Jag hade inte heller gjort sushi innan, men det var faktiskt inte alls svårt. Du kommer helt säkert lyckas bra!