Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Healthstories

Hälsosam sötning istället för socker – mina tips

sotningsmedel-istallet-for-socker-1

Jag har inga som helst problem med att äta socker, alltså vitt raffinerat socker, då och då. Jag bakar med det allt som oftast när jag ska göra en kladdkaka eller äppelpaj att fika och det blir en hel del socker när jag tar för mig av lösgodiset i butiken och äter av på helgen. Men samtidigt som jag inte förbjuder mig själv att äta av det vita sockret så försöker jag begränsa det intaget. För vitt raffinerat socker ger oss ingen som helst näring och det är som bekant svårt att äta bara lite av det.

Här vill jag tipsa om bra och hälsosamma varianter av sötningsmedel istället för socker. Det finns många att välja på och även om också de ger en skjuts till blodsockret så innehåller de långt mycket bättre näring än det vita sockret gör.

honung

Sötningsmedel istället för socker:

  • Frukt – mina favoriter är banan och dadlar, men det fungerar ofta även med annan typ av torkad frukt eller bär. Jag sötar ofta mina smoothies och glassar med banan. Bananens sötma räcker för att smoothies eller glassen ska bli söt nog. Den mättar bra och ger massor med bra näring. Torkade dadlar, fikon eller aprikoser är perfekta att använda som sötning när du bakar hälsosamt godis.
  • Honung, agavesirap och kokossocker ger alla en skjuts för blodsockret och innehåller (precis som frukt en hel del kalorier), men de är mycket mer clean än vanligt vitt socker är och tillför bra näring.
  • Stevia – finns i varianter som sötströ och steviadroppar samt i chokladkakor. Stevia utvinns från en växt, men innehåller även syntetiska tillsatser, vilket gör det till ej helt naturligt. Är väldigt sött.
  • Erythritol (eller sukrin som det också kallas) finns naturligt i bland annat druvor, päron och svamp. Det ger ingen blodsockerstigning och kan därför tryggt ätas av diabetiker. Det är väldigt sött och man behöver bara använda lite för att få den söta effekten. Sukrin Gold och Sukrin Mellis är två sötningsmedel av detta slag, som jag gillar att använda.
  • Fibersirap, vilket är isomalto-oligosackarider och till största del består av prebiotisk fiber, använder jag ofta när jag bakar eller gör nyttigt godis.

sotningsmedel-istallet-for-socker-2

sotningsmedel-istallet-for-socker-3

Det som använda mest hemma hos mig är fibersirap, steviadroppar och sukrin mellis samt frukt av olika slag. Skulle jag vara tvungen att använda enbart ett sötningsmedel skulle det nog bli just frukten. Så bra och naturligt!

Hoppas att du har hittat lite nya idéer kring vad du kan söta med och samtidigt få i dig bra näring!

webbkurs Sött utan socker

Vill du hitta till ett liv med lite mindre av det vita raffinerade sockret?

Om du vill få mer tips på hur du kan njuta av sött godis utan att behöva äta raffinerat socker kan min webbkurs Sött utan socker vara något för dig. Klicka på länken och läs mer om kursen! Just nu kan du köpa den till 30% rabatt. Passa på!

Ange rabattkoden “2018”. Erbjudandet gäller fram till och med den 31 januari 2018.

>>> Köp webbkursen Sött utan socker till 30% rabatt här! <<<

Lämna en kommentar

Annons
Annons