Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Kitchenstories

En barnsligt god morgon

Juice till frukost med Anja Forsnor

Min tisdag började på ett extra härligt sätt. Jag var lite seg och trött till en början så när jag skulle träna ett styrkepass hemma valde jag att göra det lugnt. Det var ändå skönt att få igång kroppen och bli lite lätt varm även om just det träningspasset verkligen inte går att kategorisera som ett av mina mest ansträngande. Efter dusch och fix väckte jag Wilmer. Det var bara han jag behövde väcka för han skulle få följa med mig till jobbet den här dagen. Just att få hänga med honom hela dagen var en av de härliga sakerna med denna tisdag, men också att vi två inledde vår dag med en frukostträff på Haymarket by Scandic kändes extra lyxigt.

Vi hade blivit inbjudna av Svenska Juiceföreningen och Springtime PR för en härlig frukost med Anja Forsnor under temat En barnsligt god morgon. Anja delade med sig av ett gäng juicerecept och pratade om sin syn på frukosten samt gav tips på hur man enkelt kan få till goda frukostar för barn. Hon blandade ihop tre olika smoothies med juice som bas. Den med mango fick bäst betyg av Wilmer. Förutom det njöt vi av god frukost och trevligt umgänge med andra bloggare och deras barn.
Juice till frukost

Förutom olika juicer och smoothies fanns det massor med annat gott att äta av från frukostbuffén.

frukost

Juice till frukost

På plats fanns också nutritionsexperten Elisabet Rytter som pratade kring näringsämnen och hur man kan tänka för att få till bra och näringsrik mat för barn utan att det blir för komplicerat eller svårt att leva upp till.

Fruktspett till frukost

Wilmer satt och lyssnade andäktigt medan han smaskade i sig av fruktspett och Overnight Oats. Lite av det som jag snappade upp och tycker var klokt sagt:

 • Sluta ha dåligt samvete kring den frukost du serverar dig själv och dina barn. Börja istället tänka på dagens eller veckans intag som en helhet där en näringsfattig frukost kan kompenseras under dagen med juice, frukt, bär och gröna blad, exempelvis i form av en smoothie.
 • För att en dryck ska få kallad juice får den inte innehålla något tillsatt socker utan bara 100 % frukt. Du kan alltså lita på att det inte finns något tillsatt socker i juice.
 • Flera studier visar att barn som dricker juice också äter mer frukt och grönsaker. Det är alltså en myt att barn som dricker juice inte äter frukt och på det sättet går miste om nyttiga fibrer. Forskning visar att juice hänger samman med en hälsosam livsstil. De som dricker juice äter också mer av andra hälsosamma livsmedel som mjölk, yoghurt, müsli, frukt och grönsaker.

avokadomacka

Det som jag tyckte var allra godast från frukostbuffén var smörgåsarna med färskost, avokado och pocherat ägg. Anja hade också gjort en Overnight Oats, som både jag och Wilmer gillade. Jag har fått receptet på den och kommer göra den själv i helgen. Älsk på sådan frukostmat!

Tack för en ljuvlig morgon alla inblandade!

10 kommentarer

 1. Åh vanliga dödliga blir barnsligt avis.. Haha.. skämt åsido… Frukost är ju livet.. 🙂 Men jag gillar det du skriver om Juice o barn, får ofta stå upp för att jag tycker att det är bra att mina barn dricker juice trots fruktsockret för dom är kass på grönsaker.. 🙂 o att vi är noga med att köpa en juice som har c-vitamin i sig.. typ godmorgon. Köper hem ca 3l i veckan på 5 personer så det är inte så att dom bäljar det heller….

  1. Visst är frukost underbart och den här var verkligen en av de allra härligaste varianterna av en sådan!
   Jag gillar verkligen det faktum att de som dricker mycket juice också får i sig mer frukt och grönt. Är ju verkligen win-win!

 2. Förstår att det var en barnsligt god frukost! Älskar smoothies och de där mackorna såg ju bara för smarriga ut 🙂

 3. Hmm, nu fick jag en tankeställare. Jag har varit lite emot juice som måltidsdryck pga fruktsockret. Kanske kan tänka om då? Tandläkare och bvc brukar ju oftast höja vatten och mjölk framför juice. Men min fem-åring får knappt i sig några andra grönsaker och ingen frukt…

  1. Om barnet inge får i sig så mycket frukt och grönt tycker jag du ska testa juice. Du kan ju också mixa juice med lite annat till en smoothie!
   Visst är vatten och mjölk bästa dryckerna, men för att öka vitaminintaget så är juice bättre än inget, skulle jag säga!

Lämna en kommentar

Annons
Annons