Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Travelstories

Kebnekaise Fjällstation

STF Kebnekaise fjällstation

Ni som har läst mitt inlägg om vandringen upp till Kebnekaises Sydtopp har redan förstått vilken magisk helg jag och mina kollegor fick uppleva i helgen. Här kommer ett inlägg om platsen vi bodde på, STF Kebnekaise Fjällstation, som också den var magisk på många sätt.

Helikopter i Kebnekaise

STF Kebnekaise Fjällstation

Fjällstationen ligger mitt ute i obygden, kan man säga, och det finns bara två sätt att ta sig från Nikkaloukta och dit; antingen till fots eller med helikopter. Att promenera sträckan över sankmarkerna tar närmare en halv dag och det hade vi inte tid med så för vår del fick det bli helikopter.

För mig var det första gången jag åkte med helikopter och det var en härlig upplevelse. Jag som är höjdrädd var inte det minsta rädd utan njöt hela vägen av utsikten och de vackra omgivningarna under och runt oss.

STF Kebnekaise fjällstation

Framme vid Fjällstationen tog helikopterpersonal emot oss och vi fick hjälp med att ta oss ut.

STF Kebnekaise fjällstation

Därefter gick vi den korta sträckan bort mot Fjällstationen. Mitt i ingenstans, omgiven av höga berg, ligger den där i form av ett antal svarta trähus.

STF Kebnekaise fjällstation STF Kebnekaise fjällstation STF Kebnekaise fjällstation

Fjällstationen är alltså ett vandrarhem där man sover i 2-bädds- eller 4-bäddsrum och har tillgång till dusch, bastu och restaurang. Maten där höll hög standard och vi behövde inte laga en enda måltid själva, vilket gjorde att det kändes mer som ett hotell.

På morgonen åt vi frukost med gröt, ägg och smörgåsar. Vi fick med oss lunchpaket bestående av smörgåsar, frukt, bars och varm dryck. Och på kvällen bjöds det på 3-rätters middag med inhemska råvaror.

STF Kebnekaise fjällstation

Vi från Pineberry var drygt 30 stycken, som tog upp en hel del av rummen på vandrarhemmet.

Blommor

Man kan tro att det inte växer så många blommor så där långt norrut, men det gjorde det. Till och med förgätmigej hittade jag!

bäck

Från bergen rann det strida strömmar med smältvatten. Det dånade av vattnet när man passerade förbi.STF Kebnekaise fjällstation

Hej, hej! I denna byggnad bodde jag och några av tjejerna på jobbet.

STF Kebnekaise fjällstation

Vår utsikt från rummet var såklart över bergen.

STF Kebnekaise fjällstation

Och ibland flög en helikopter förbi.

STF Kebnekaise fjällstation

På söndagen, när det var dags för oss att åka hem igen, vandrade vi den lilla sträckan på träspångarna och bort till helikopterplattan. Vi passerade där några tält. För tälta kan man också göra där.

helikopterpersonal vid STF Kebnekaise fjällstation

Helikopterpersonalen tog emot och sedan var det bara att invänta att de två helikoptrarna hade kört sträckan så många gånger som behövdes för att alla skulle ha kommit med.

helikopter vid STF Kebnekaise fjällstation helikopter vid STF Kebnekaise fjällstation

Det blir riktigt blåsigt när helikoptern lyfter. Då får man hålla i hatten!

Helikopter i Kebnekaise

Från helikoptern fick vi njuta av bergen och Fjällstationen en sista gång.

helikopter vid STF Kebnekaise fjällstation

Den andra helikoptern.

från helikoptern i Kebnekaise

Som ni ser var utsikten där ovanifrån magisk!

vid helikoptern i Kebnekaise

Alla foton i detta inlägg är tagna av mig. Med oss på vår resa hade vi annars vår egna mästerfotograf. Han imponerade med att fota oss ur alla möjliga vinklar medan vi besteg Kebnekaise och här står han redo för några helikopterbilder.

Om du ska till Kebnekaise någon gång, vilket jag tycker att du ska, då vet du vart du ska bo! Här får du mer info.

3 kommentarer

Lämna en kommentar

Annons
Annons