Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Healthstories

Hälsohets – en läsvärd bok om ett vanligt fenomen

Boken hälsohets

Det här med att läsa böcker är jag dålig på nu för tiden. Eftersom det är en omöjlighet att hinna allt under småbarnsåren så är det är ett medvetet val. Innan barnen brukade jag läsa böcker på löpande band och det gav mig väldigt mycket. Nu för tiden försöker jag läsa några böcker om året i alla fall. Det är ungefär vad jag mäktar med och varje bok jag läser ger mig desto mer.

Den senaste boken jag har läst är en bok som jag har tänkt läsa länge. Boken heter Hälsohets och är skriven av Elina Sundström. Jag var med på hennes bokrelease av Hälsohets för ett par år sedan och nu har jag alltså äntligen läst den också.

Min recension av boken Hälsohets

Hälsohets är en bok om stress, prestationsångest, ätstörningar och ett friskare liv. Det är en viktig bok för alla att läsa för dessvärre är det ju så att de allra flesta av oss känner personer i ens närhet som är drabbade av hälsohetsen. Eller så är vi drabbade av den själva.

Boken hälsohets

Elina reder ut i boken vad hälsohets är och varifrån den kommer, att det är ett vanligt fenomen bland framför allt unga kvinnor i dagens samhälle och att den kan drabba oss olika hårt.

Hon skriver ett avsnitt om gymbranschen och huruvida den har ett ansvar i detta. Bland annat får man i boken veta hur organisationen Friskis & Svettis behandlar medlemmar som de misstänker inte mår bra på grund av anorexi, ortorexi eller annan liknande sjukdom.

Det som berörde mig mest i boken var de personliga berättelser både från författaren själv, men också från en rad andra kända eller okända drabbade personer, som vi får ta del av. Jag tog särskilt till mig av berättelsen från en mamma, vars dotter varit drabbat och till slut valde att ta sitt liv. PT-Fias berättelse har jag hört förut, men det spelar ingen roll eftersom det är lika illa berörande ändå. Att vara så pass dålig av sin utmattningsdepression att det inte ens finns ork till att gå upp ut sängen måste vara så hemskt… Men det är samtidigt hoppfullt att höra att det finns en väg ut ur det!

Boken hälsohets

Boken kan på min beskrivning av den tyckas verka deprimerande, men det är den inte. Det är tvärtemot viktigt att Elina tar upp allt detta. Och i slutet av boken blir den mer hoppfull eftersom den delen av boken ägnas åt hur man kan få hjälp till ett friskare liv.

Boken hälsohets

Det sista hon gör är att hon ger förslag på olika metoder och nycklar för att hitta till balans, harmoni och ett friskare liv. Jag fastnade framför allt för det Elina skriver om allra sist i boken, nämligen dessa nycklar:

  • Flytta fokus – När du hamnar i negativa tankar om kroppen eller kalorier ska du försöka bryta tankemönstret så snabbt som möjligt. Tipset är att du ringer en vän eller att du tänker på att maten är god istället för hur många kalorier den innehåller.
  • Följ dina mål och din mening – Vad är egentligen viktigt i ditt liv? Styr livet mer i den riktningen.
  • Inspireras av bra förebilder – Tänk på de människor som du ser upp till rent intellektuellt och vill vara som och låt dem inspirera dig.
  • Lyssna på kroppen och ge den vad den behöver – Detta kräver träning och kan ta ett tag innan du kan lyssna ärligt på kroppen. Ställ dig frågan “Vad behöver jag?” och lyssna in.
  • Ha någon att prata med – Anförtro dig åt en eller flera som du har förtroende till och/eller ta professionell hjälp.
  • Skapa en trygg identitet – Tänk igenom vad det är för miljö, umgänge, jobb och fritidsintressen du behöver ha för att ha en trygg bas.
  • Lek som ett barn – Vi mår bra av skratt, bus, enkelhet och lek. Gå tillbaka till barnet i dig och njut av att vara där!
  • Träna på att släppa kontrollen – Ta ett litet steg i taget, öva på det varje dag och återigen ta hjälp om du behöver.

Tack Elina för en bra bok som jag hoppas kommer hjälpa många som har det behovet! Här kan du läsa mer om boken.

2 kommentarer

Lämna en kommentar

Annons
Annons