Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Workoutstories

Rörlighetsövningar FTW

rorelseovning-rygg-skuldror-1

Att väva in olika sorters rörlighetsövningar i min träning är en nyckel för att min kropp ska må bra. För att starta igång kroppen mjukt och värma upp på ett bra sätt gillar jag att inleda ett träningspass med just rörlighetsövningar. Jag avslutar träningspassen också gärna med detsamma och försöker få till något träningspass per vecka där fokus för hela passet främst är rörlighet.

Här tipsar jag om några rörlighetsövningar, som jag gillar – övningar som är sköna, effektiva och som hjälper mig till en rörligare och smidigare kropp.

rorelseovning-rygg-skuldror-3

Rörlighetsövningar – mina bästa tips:

Den övning som jag gör på bilden ovan är en skön rörlighetsövning för skuldror och rygg. Börja med att håll ett gummiband mellan dina händer framför kroppen. Det fungerar också att använda en pinne eller en ihopvirad handduk till denna övning.

För sedan armarna uppåt upp ovanför huvudet samtidigt som du håller dem raka. Låt de raka armarna passera ovan huvudet och fortsätt för dem bakom överkroppen. Känn hur skulderbladen aktiveras medan du för armarna bakåt, nedåt. Dra armarna så långt bak och ner du kan utan att böja armbågarna. Vänd tillbaka i en mjuk rörelse, hela vägen över huvudet igen och tills du kommer tillbaka till utgångsposition.

Repetera ett antal gånger! Klicka på länken ovan för fler bilder av denna övning.

rorlighetsovning-7

Nästa övning kallar jag för världens roligaste rörlighetsövning. Rolig är den, men den är också väldigt svår och ställer stora krav på vighet och rörlighet. Jag gjorde denna övning första gången för ett år sedan tillsammans med mitt team på jobbet och har sedan dess fastnat för den.

Övningen går ut på att du ska få upp en kartong från golvet med munnen och utan att sätta händerna i golvet. Man börjar med en fullstor kartong i form av ett flingpaket eller liknande och fortsätter sedan med att klippa ner det, lite mer för varje gång, tills det bara är botten av kartongen kvar. Prova gärna denna övning och se hur långt du kommer!

Utförligare beskrivning av övningen hittar du här.

Rörlighetsövning hemmaträning

Slutligen vill jag tipsa om en rörlighetsövning som jag ofta inleder våra crossfitpass på jobbet med. Denna övning börjar med masken, sedan plankan och därefter tar du ett stort steg fram med ena benet för att rotera med överkroppen i motsatt riktning och föra den motsatta armen upp mot taket. Den här rörlighetsövningen är skön och bra för hela kroppen. Läs mer om den här.

Fler tips på rörlighetsövningar:

Det här inlägget som jag skrev för drygt två år sedan och som handlar om hur jag försöker få till en mix av kondition, styrka och rörlighet varje vecka är väldigt aktuellt fortfarande och det är väldigt mycket så jag lägger upp mina träningsveckor.

Här kan du läsa om rörlighetsträning som jag lärde mig av Renée Mirro för några år sedan på Crossfit Solid. Bra rörlighetsträning som jag borde göra oftare!

1 kommentar

Lämna en kommentar

Annons
Annons