Yoga och Chi Gong på Yasuragi

Ni som följer mig på Instagram har kunnat se vilket magiskt och härligt dygn jag hade med mina tjejkompisar på Yasuragi i helgen. Helgerna med bästa vännerna är alltid lika värdefulla och när vi får träffas utan barn och män får vi extra mycket tid till att prata, vilket är så viktigt. Att vi dessutom fick njuta av spa, yoga, god mat och en avkopplande miljö gjorde inte saken sämre direkt.

Jag återkommer med ett inlägg och Yasuragi som spa och hotell samt värdet av att få umgås som vi gjorde den här helgen lite senare. För nu kommer jag berätta om yoga på Yasuragi samt övriga träningsformer som går att utöva där.

Yasuragi yoga

Yoga på Yasuragi

När vi kommit på plats på Yasuragi tidigt på lördag eftermiddagen kollade vi genast in schemat för gruppträningspassen. Utbudet bestod av yoga, qi gong, meditation och liknande typer av själslig/fysisk träning. Jag var själv inte sugen på de allra mest meditativa varianterna, men kompisarna testade varianten zenmeditation, som de tyckte var bra.

Den klass som jag uppskattade mest var Yasuragi Yoga, som enligt egen beskrivning går ut på detta:

Övningar för kroppens stora energiområden; ben, höfter, coreparti och rygg. Grundövningarna är hämtade från hathayogan. Yasuragi yoga innefattar även meditation och övningar i mindfulness. Fokus ligger på att öka känslan av medveten närvaro.

Med Yasuragi Yoga fick vi stanna länge i positionerna och det kändes av i både rygg och armar efteråt. Den yogatimmen gav också tid till att gå in i sig själv på ett skönt sätt. Vi kom ner i varv och tempo och kände hur allt annat rann av oss. Så skönt!

Yasuragi yoga

Qi Gong på Yasuragi

Vi testade en annan klass också; Do in / Qi Gong. Den här klassen var jag lite mer skeptisk till och jag får erkänna att jag inte tyckte den inledande delen Do in var så mycket att ha. Den bestod av att vi masserade och klappade på olika delar av kroppen, som för att väcka dem till liv.

Den andra delen av passet, som bestod av Qi Gong passade mig bättre. Den var fysisk i och med att vi jobbade mycket med böjda knän och armar i rörelse samt fick mig att landa i nuet på ett skönt sätt. Så här beskriver Yasuragi denna klass själva:

En kombinerad do in och qi gongklass. Klassen börjar med do in som är en självmassage där du väcker muskler och blodkärl till liv.
Rörelserna och tryckningarna utvidgar blodkärlen, aktiverar energibanorna samt stimulerar musklerna. Enkelt att göra och ett utomordentligt sätt att hålla sig i form. Därefter utövar vi qi gong –  en metod med ursprung i den traditionella kinesiska läkekonsten. Studier visar att qi gong har en dämpande effekt på stress. Rörelserna ökar kroppsmedvetenheten, ger djupare andning och bättre hållning.

Yasuragi yoga

Ett yogapass som vi gärna hade provat, även om jag var något skeptisk eftersom det nog är väldigt varmt under ett sådant yogapass, var Sauna Yoga. Dessvärre var den klassen fullbokad.

Sauna Yoga, eller bastuyoga är enkla yogaövningar som utförs sittande i bastun med en ungefärlig temperatur på 50 – 55 grader. Positionerna stärker bålen och nedre delen av kroppen samt ger mer flexibilitet i ryggrad, höfter och säte. Övningarna och den milda värmen från bastun hjälper kroppens ämnesomsättning, reducerar stress.

Yasuragi yoga

Yasuragi yoga

Det blev en lagom dos av träning och mindfulness när vi var på Yasuragi. Nackdelen med att gå på klasserna var att vi inte kunde prata med varandra då. Så övrig tid, i baden, bastuarna, på rummet och över måltiderna pratade vi desto mer.

Tänk, snart har jag varit kompis med de här tjejerna i 30 år. Och minst lika många år ska det bli!

Yasuragi yoga

Mer om helgen och hur det var att gå klädda i en japansk morgonrock i över ett dygn kommer alltså snart här på bloggen. Tills dess; ha en härlig vecka!

Namaste!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.