Det finns mycket gott att baka av sådant som är hälsosammare alternativ till vitt socker och mjöl, men när det kommer till kladdkaka så går det inte att kompromissa med originalet, enligt mig. En god kladdkaka görs av vanligt socker, vitt mjöl, smör och en kakao av bra kvalitet.
För några helger sedan bakade jag denna härliga kladdkaka. Denna gör sig allra godast tillsammans med en klick vispad grädde!
Här kommer receptet på den godaste kladdkaka jag vet.
Klassisk kladdkaka – recept
- 100 gram smör
- 2 ägg
- 2 dl strösocker
- 1 dl farinsocker
- 2 ½ dl vetemjöl
- 4 msk kakao av god kvalitet
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 nypa salt
- smör och ströbröd till formen
- Valfritt: 50 gram choklad, mörk
Sätt ugnen på 150 grader.
Smält smöret i en kastrull. Vispa ägg, strösocker och farinsocker ljust och pösigt och rör ner det smälta smöret.
Blanda de torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten.
Fyll smeten i en smord och bröad kakform med löstagbara kanter, 24 cm i diameter. Stick i grovt brutna chokladbitar om du väljer att ha det. Ett gott alternativ till vanlig choklad är att ha Dumle-kolor eller Center istället.
Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i cirka 30 minuter. Prova med en sticka, den ska vara lite kladdig.
I helgen ska jag äta kladdkaka. Ska du?
Så gott! Har alla grejer hemma till en kladdkaka så kanske får slänga ihop det sen! Ha en trevlig helg 🙂
Åh, tycker jag verkligen du ska göra!
Trevlig helg!!!