Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Lifestories

Färga ägg naturligt – så här gör man!

färga ägg naturligt

God morgon denna tisdag efter påsk!

Först vill jag berätta om vem som är vinnaren i min tävling om en årsprenumeration av Shapy.se och det är Lovisa. Hon tränar helst på morgonen runt 9-10. Detta för att det ger henne en härlig energi inför resten av dagen.

Grattis Lovisa! Ett mail kommer skickas till dig.

färga ägg naturligt

Som ni redan har förstått av rubriken så kommer detta inlägg att handla om hur man färgar ägg naturligt. Det gjorde vi nämligen nu i påsk och det visade sig vara både enkelt och gav ett fint resultat. Det som är bra med att färga äggen av naturliga råvaror är att det inte är någon fara att äta ägget även om färgen går igenom skalet.

Det går att färga ägg med en mängd olika slags råvaror. Exempel på detta är kaffe, gul lök och blåbär. Detta har vi ännu inte testat utan den här gången färgade vi äggen med rödkål och gurkmeja.

färga ägg naturligt

färga ägg naturligt

Färga ägg naturligt av rödkål

Dessa ljuvligt fina blåa ägg har fått sin färg av rödkål. Jag hade ingen aning om att rödkålen skulle färga dem till en så vacker blå färg, men så blev det.

I en kastrull med vatten lade jag ner skivad rödkål så att det fylldes till bredden. Jag kokade äggen som vanligt tillsammans med rökålen och lät sedan alltsammans svalna i rumstemperatur. Jag lät kastrullen stå i kylen i ett dygn innan jag tog upp äggen. Då hade de blivit så här fina!

färga ägg naturligt

Färga ägg naturligt av gurkmeja

Att gurkmeja skulle färga äggen så vackert och intensivt gula var inte lika förvånande. Jag gjorde på samma sätt med dessa ägg, att jag lät gurkmeja (ca 1 msk) koka med i äggvattnet och sedan lät jag alltsammans ligga kvar i kastrullen i kylen i ett drygt dygn.

färga ägg naturligt

När vi dukade fram till påskdagens lunchbuffé så dekorerade vi varje tallrik med en påskharar i form av ett färgat ägg, dekorerat med ögon, nos och mun, och en vikt servett i form av haröron.

färga ägg naturligt

Påskdukning

Visst blev det fint?!!

färga ägg naturligt

Nu har vi testat att färga ägg till gula och blåa. Till nästa påsk ska vi testa att färga ägg på fler olika sätt!

2 kommentarer

Lämna en kommentar

Annons
Annons