En smulpaj med kall vaniljsås ute i trädgården en varm och fin sommardag är bland det bästa och godaste jag kan tänka mig. Som jag skrev härom dagen var det ett sådant fika vi firade min morsdag med i söndags och det var så härligt.
Vi hade hallon i frysen så valet av vilken slags smulpaj jag skulle göra var enkelt. På morgonen i söndags gjorde jag smulpajen och när hela familjen sedan var samlade hemma på eftermiddagen fikade vi den i vår syrenberså.
Här delar jag med mig av receptet så att ni också ska kunna fika magisk god hallonpaj när lusten faller på!
Smulpaj hallon – recept
- 3 dl havregryn (jag hade varianten med mer fibrer)
- 1 1/2 vetemjöl
- 125 gram smör (kylskåpskallt)
- ca 3 msk kallt vatten
- ca 2 msk socker
- rejält med hallon (så att det täcker hela pajformens botten
Fyll upp med hallonen i pajformen. Strö lite socker över. Blanda havregryn, mjöl, smör, vatten och socker till en smulig deg. Täck hallonen med smuldegen.
In i mitten av ugnen på 225 grader i ca 20 minuter. Låt svalna något och njut sedan direkt!
Jag tycker att pajen gör sig godast tillsammans med kall vaniljsås, men det är ju inte fel med en klick vaniljglass heller.
Sommarfika när det är som bäst, eller hur?!! Nedan hittar du ett gäng andra härliga pajrecept at inspireras av.
Goda smulpajer och andra söta pajer:
- Äppelsmulpaj
- En annan variant på äppelpaj
- Smulpaj med rabarber
- Sockerfri och glutenfri äppelpaj