Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Kitchenstories

Klimatsmart vego-alternativ på grillen

Vegetariskt grilltips - Grillade quorn filéer i korvbröd

Inlägget är skrivet i samarbete med Quorn

Åh, vad jag älskar att grillsäsongen är här. Jag älskar också att vi har en rejäl och bra grill ute på altanen, vilket gör det enkelt och smidigt att grilla både till lunch och middag. Småbarnsfamilj som vi är brukar korv och hamburgare vara populära alternativ att lägga på grillen. Jag är mest förtjust i de vegetariska varianterna där och har sedan länge grillat Quorns version av burgare, vegetarisk och väldigt god. Nytt för i år är också att det finns ett vegetariskt alternativ via Quorn Bratwurst.

När vi grillade nu senast i helgen testade jag att grilla en ny variant av vegetarisk korv, skulle man kunna säga. Jag marinerade nämligen ett gäng Quorn filéer i olja, soya och sambal oelek och så lade vi dem på grillen. De fina filéerna lade vi sedan i korvbröd och toppade med en hemgjord guacamole och picklad rödlök. Det blev så gott!

Vegetariskt grilltips - Grillade quorn filéer i korvbröd

Via mitt samarbete med Quorn har jag fått en bättre insikt i hur de jobbar. Något som de jobbar aktivt med är hållbarhetsfrågor och en anledning till att jag gillar Quorn så skarpt är mycket på grund av just detta. Något som de gör och som är väldigt unikt är att de vet exakt hur stort klimatavtrycket är för deras produkter. Nu har de dessutom börjat klimatberäkna recepten på deras sajt. När jag läser deras beräkningar slås jag av vilken stor skillnad det kan vara mellan två olika sorters rätter och jag inser hur mycket vi som konsumenter faktiskt kan göra skillnad genom att göra aktiva klimatsmarta val själva.

Vegetariskt grilltips - Grillade quorn filéer i korvbröd

Vegetariskt grilltips - Grillade quorn filéer i korvbröd

Några intressanta klimatfakta från Quorn:

  • Vattenfotavtrycket för Quornfärs är 10 gånger lägre än för vanlig nötfärs.
  • En förpackning Quorn Bratwurst som innehåller tre korvar har ett klimatavtryck på mindre än 1,2 kg CO2e, alltså mindre än 0,4 kg CO2e per korv.
  • Produktion av Quorn Färs kräver mindre än 1/8 landareal jämfört med nötfärs.
  • Det krävs 12–24 kg djurfoder att producera 1 kg nötkött och vanligtvis 2–4 kg för kyckling. I båda fallen matas djuren med mer protein än vad som faktiskt produceras. Att producera 1 kg Quorn kräver mindre än 2 kg vete.

Helgens variant på ett grillat vegetariskt alternativ i korvbröd blev en succé och jag insåg ännu en gång hur enkelt det är att laga god, vegetarisk och klimatsmart mat. Och att både laga och äta den utomhus gör ju att upplevelsen blir extra magisk!

Vegetariskt grilltips - Grillade quorn filéer i korvbröd

För att ni ska kunna få en lika härlig smakupplevelse för egen del kommer här mitt recept på guacamole och för den picklade rödlöken hittar ni receptet via den länken. I övrigt så handlar det alltså om att köpa hem Quorn filéer och korvbröd. Servera gärna med gurkstavar och tomatklyftor så är du hemma!

Recept guacamole

  • 3 mogna avokados
  • 1-2 msk finhackad rödlök
  • saften från en lime
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • salt & peppar

Mosa avokadofrukterna med en gaffel. Tillsätt övriga ingredienser, rör om och smaka av med salt och peppar.

Inlägget är skrivet i samarbete med Quorn

Lämna en kommentar

Annons
Annons