Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Healthstories

Ett smidigt sätt för en stor hälsokontroll

Karin i trädgården

Inlägget är skrivet i samarbete med Medisera

Jag tror på att lyssna in kroppen och anpassa aktiviteter och agenda efter hur den mår. För egen del fungerar det bra till en viss gräns skulle jag säga. Om jag är extra trött, och då inte bara seg och trött, utan trött pga att jag har behov av mer sömn brukar jag kunna känna det och då anpassa träning och liknande baserat på det. Men jag är inte säker på att jag skulle veta om tröttheten berodde på brist av något näringsämne eller dåliga värden. Det skulle jag behöva göra en läkarundersökning för att kunna förstå.

När jag fick frågan från Medisera om att ingå ett samarbete och i samband med det få göra deras stora hälsokontroll var valet inte svårt. Att kunna få göra en check av ens hälsostatus på ett smidigt sätt var verkligen något jag ville göra.

Karin i trädgården

Medisera.se kan du välja på hur omfattande hälsokontroll du vill göra. Jag valde alltså den stora. Efter att ha fyllt i sina personuppgifter och betalat för hälsokontrollen får man välja vart man vill göra själva blodprovet. Det finns en mängd olika vårdcentraler och mottagningar att välja bland över hela landet. Jag valde Unilabs, som ligger centralt och nära mitt kontor.

När registreringen är klar på sajten väljer man sedan själv när man går och göra blodprovet, som alltså görs på den mottagning man har valt och under drop-in tider.

Karin i trädgården

I tisdags morse besökte jag Unilabs för ett blodprov och i onsdags kväll hade jag mitt svar på Hälsokontroll Stor färdigt via mitt Bank ID. Super smidigt och snabbt!

Hur såg resultatet ut då?

Det levererades en lång lista med provsvar på alla möjliga värden som jag inte hade en aning om ens fanns. Alla värden såg positiva ut för min del, dvs de var markerade med en grön prick, vilket visade på att de var inom referensvärdet. Alla förutom två. Jag hade tydligen ett något för lågt P-ASAT värde, vilket är en enzym i levern, men att detta inte är ett tecken för något negativt. Levern fungerar trots detta som den ska.

Mitt något för låga värde av P-Ferritin ska jag dock försöka åtgärda. Ferritin är ett enzym i cellerna som hjälper till att lagra järn. Mitt lägre värde av P-Ferriron indikerar alltså att jag har något låga järnvärden och jag kommer därför börja äta järntabletter för att få upp värdet.

Karin i trädgården

Karin i trädgården

Vår hälsa är det viktigaste vi har och om vi med sådana här enkla medel kan få ännu bättre koll på vår hälsa och vårt mående så tycker jag att det är värt varenda krona. Att göra en Hälsokontroll via Medisera var både enkelt, tidseffektivt och konkret. Om jag hade fått ett resultat med fler värden utanför sin referens hade jag gärna kompletterat detta med ett fysiskt läkarbesök, men nu kände jag inte att jag behövde det.

I kontrollen är det en legitimerad läkare som har kommenterat på provsvaren och om man får gravt avvikande provsvar så följs provsvaret upp av ett telefonsamtal från en läkare. Viktigt och bra, tycker jag!

Att göra en sådan här hälsokontroll tycker jag kan vara en bra idé att göra regelbundet, kanske en gång om året, för att hålla så bra kontroll som möjligt på sin hälsa.

Inlägget är skrivet i samarbete med Medisera

Lämna en kommentar

Annons
Annons