Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Lifestories

4-årskalas och en Frost-tårta

4-årskalas med Frost-tårta

För exakt fyra år sedan låg hon som ett knyte i min famn. Eller allra först låg hon i mannens famn medan jag togs om hand på uppvaket, lite smått mörbultad efter det akuta kejsarsnitt som vi hade varit tvungna att göra. Vilken glädje att vi fick vår Smilla den där regniga julidagen för fyra år sedan. Idag fyller hon år och vi har firat henne i dagarna två.

Här kommer bilder från Smillas 4-årskalas igår, och framför allt på den Frost-tårta som jag bakade, och idag har som sagt firandet fortsatt.

4-årskalas med Frost-tårta

Frost-tårtan gjorde jag genom att baka klassiska tårtbottnar, fylla dem med banan, jordgubb, grädde och sylt samt garnera med mer vispgrädde, jordgubbar och en oblat med Elsa i Frost som motiv. En sådan finns att köpa på Barnkalaset.se till exempel. Här kommer receptet på min Frosttårta.

Frost-tårta

10-12 bitar

Tårtbottnar:

 • 4 ägg
 • 2 dl socker
 • 1 dl vetemjöl (à 60 g)
 • 1 dl potatismjöl (à 80 g)
 • 1 tsk bakpulver
 • smör och mjöl till formen

Fyllning och garnering:

 • 2 bananer
 • 1 liter jordgubbar
 • 3 dl vispgrädde
 • sylt
 • oblat med Frost-motiv

4-årskalas med Frost-tårta

Sätt ugnen på 175°C.

Smörj och mjöla en form med löstagbar kant.

Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en annan bunke. Sikta ner mjölblandningen i äggblandningen. Rör runt med en slickepott till en jämn smet.

Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter.

När kakan har svalnat skär du den i tre tårtbottnar. Mosa bananerna och bred dem över den understa tårtbotten. Dela jordgubbarna i skivor och fördela dem jämnt över bananmoset.

Lägg på den mittersta tårtbotten. Bred över sylten. Vispa grädden och bred en del av dem över sylten. Lägg på den översta tårtbotten. Bred resten av vispgrädden över tårtan, lägg på tårtoblaten och tryck dit jordgubbsskivor runt om på sidorna.

Låt stå i kylen tills tårtan ska serveras.

4-årskalas med Frost-tårta

Barnen gav tårtan godkänt och jag tog fram glas, tallrikar och sugrör på en bricka att kunna bära ut i trädgården när kalaset skulle börja.

4-årskalas med Frost-tårta

4-årskalas med Frost-tårta

Solen sken och vi hade vädermässigt en perfekt dag för kalas. Barnen fick sitta i paviljongen medan vi vuxna satt i trädgårdsmöblerna på stenaltanen.

Midsommarafton 2018

När klockan slog 14 bjöd Smilla in till sitt 4-årskalas. Trots semestertider kom det en hel del barn och några föräldrar till dem samt båda våra familjer. Smilla blev verkligen ordentligt firad!

Vi grillade korv och hamburgare. Barnen lekte i trädgården och sedan var det dags för Frost-tårtan.

4-årskalas med Frost-tårta

Smilla fick blåsa ut ljusen inomhus då det blåste så mycket där ute.

4-årskalas med Frost-tårta

Och sedan gick vi ut för att fika i solen. Både vuxna och barn gillade tårtan och den fick alla tummar upp. Den här tårtan kan jag verkligen rekommendera att baka till vilket kalas som helst!

Trött efter 4-årskalas

Det blev en lång och intensiv dag för vår 4-åring igår och i och med att hon har blivit firad även idag, med bland annat frukost på sängen och fler paket, så gick luften ur henne idag på eftermiddagen. När vi andra såg den spännande fotbollsmatchen mellan Mexico och Brasilien somnade hon i fåtöljen. En trött, men nöjd, 4-åring får man tro!

2 kommentarer

Lämna en kommentar

Annons
Annons