Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Travelstories

Toftemo – en typiskt norsk campingplats

Toftemo turiststation, Dovre, Norge

Vi har hunnit vara i Norge i fem dagar och är inne på vår andra camping. Det känns som att vi börjar få ganska bra koll på hur det fungerar med campingplatser och husvagnslivet här i Norge, för det är faktiskt så att det skiljer sig lite från Sverige. Campingen vi är på just nu ligger beläget på en fantastiskt vacker plats och det kommer jag återkomma till. För nu tänkte jag berätta lite mer om den campingplats där vi var våra två första nätter i Norge: Toftemo Turiststation. Håll till godo!

Toftemo Turiststation

Vi hade kört i ca fem timmar från Sunne i Värmland innan vi var framme i området Dovre i Norge och campingplatsen Toftemo, som ligger precis intill den stora vägen och vackert belägen vid höga berg och en älv. Något som är återkommade för campingplatser i Norge är just detta; de ligger oftast vid den den vältrafikerade bilvägen och har höga berg och forsar/älvar vid sin andra sida. En kombination av vacker natur och otrevligt buller alltså.

Toftemo turiststation, Dovre, Norge

Eftersom vi kom fram ganska sent på kvällen till Toftemo så fanns det inte så många bra platser att välja på. I Norge blir man inte tilldelad en plats, som är inrutad och har ett nummer som i Sverige, utan man får välja fritt själv. Vi hade velat ha en plats vid vattnet, men det fanns inte och vid närmare eftertanke kanske det var bra med tanke på barn som skulle kunna trampa snett och ramla i vattnet.

Det blev att vi valde en plats på den stora gräsplatsen framför den stora huvudbyggnaden, som ni ser ovan. Fördelen där var att det inte fanns så många andra husvagnar eller husbilar i närheten samt att vi hade nära till skogen. Nackdelen var att vi hade väldigt nära till den vältrafikerade bilvägen och ljudet därifrån hördes rejält.

Toftemo turiststation, Dovre, Norge

Vi skulle bara stanna där i två nätter så vi tänkte att vi kunde leva med bullret från vägen och istället njuta desto med av den ljuvliga kvällssolen och utsikten mot skogen. Och det fungerade bra. får jag säga.

Positivt med Toftemo Turiststation:

  • Nära till natur såsom skog, stora gräsmattor och en fors. För killarna var det glädjande med tanke på att de kunde fiska.
  • Möjlighet till roliga aktiviteter för barnen, som studsmattor, lekpark, fotbollsplan och klätterställning
  • Swimmingpool
  • Bra utrymmen för toaletter, dusch, kök osv.
  • Billigt. Vi betalade 500 NOK (dvs ca 550 SEK) för två nätter med husvagn och en plats med el.

Negativt med Toftemo Turiststation:

  • Närheten till den stora vägen och bullret det för med sig.
  • Utöver den stora bilvägen fanns det inga andra mindre vägar från platsen och det var således svårt att ge sig ut på en löparrunda. Jag hade ingen lust att springa längs med bilvägen och inte att springa flertalet varv runt campingen heller. Det blev därmed ingen löpning för mig i Toftemo…

Toftemo turiststation, Dovre, Norge

Toftemo turiststation, Dovre, Norge

Vi är inte den typen av campingfolk som hänger på campingen hela tiden, men i samband med måltider och sent på kvällarna gör vi det och då är det naturligtvis bra att det finns saker att göra samt att man har allt man behöver. Där får Toftemo alltså pluspoäng.

Vi upplevde att campingplatsen ligger belägen på en plats i Norge där det inte finns så mycket att göra. För oss var det lagom att stanna två nätter och en dag. Sedan var vi redo att åka vidare på nya äventyr. Den utflykt vi gjorde den dagen vi var där gick till Snøhetta, en sagolikt vacker utsiktsplats och ett måste att besöka när man är i närheten av Dovre i Norge.

Toftemo turiststation, Dovre, Norge

Solnedgången bakom bergen på campingen Toftemo var magiskt fin och vi är tacksamma som fick njuta av soligt och fint väder när vi var där. Typ alla platser gör sig ju extra bra när det är fint väder!

Lämna en kommentar

Annons
Annons