Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Outdoorstories

SUP – Stand Up Paddleboarding – mina bästa tips

Stand Up Paddling - SUP i Norge - mina bästa tips

När vi var i Norge tidigare denna sommar testade jag SUP, d.v.s. Stand Up Paddling eller Stand Up Paddleboarding, för första gången i mitt liv. Jag har velat göra det i flera år nu, men det har inte blivit av. I år hade jag det på min Bucket List för denna sommar så när det fanns SUP-bräda att hyra på campingen i Åndalsnes var jag ju tvungen att göra det.

Med tanke på att det var första gången för mig var jag lite som Bambi på hal is, men jag tyckte ändå att jag klarade det ganska bra. Jag kan lätt tänka mig att hyra igen. Tror det blir ännu roligare med lite med vana!

Här kommer ett inlägg med bilder från min SUP-premiär och några tips kring vad man bör tänka på när man utför Stand Up Paddleboarding.

Stand Up Paddling - SUP i Norge - mina bästa tips

Stand Up Paddling - SUP i Norge - mina bästa tips

Stand Up Paddleboarding – min premiär och bästa tips

Familjen hängde på strandkanten medan jag gled runt på vattnet. Smilla var den mest trofasta åskådaren och ropade att jag skulle komma tillbaka. Men till en början tog det en stund innan jag kom iväg. Det är ju viktigt att få fångremmen, eller leash som den kallas, ordentligt på plats runt fotleden. Med den sitter man hela tiden fast på brädan och den kan inte glida iväg ifall man ramlar i.

Flytväst bör man ha med tanke på att det finns risk för att hamna i vattnet och om det är strömt kan man lätt glida iväg snabbt.

Stand Up Paddling - SUP i Norge - mina bästa tips

När jag hade kommit upp på brädan var jag glad, men det var med försiktiga drag med paddeln som jag gled iväg. Jag ville helst hålla mig torr, men det visade det sig att jag inte gjorde…

Stand Up Paddling - SUP i Norge - mina bästa tips

Vattnet där i Åndalsnes i Norge var ganska så strömt. Det var enkelt att paddla åt ena hållet medan det var svårare att paddla åt det andra. Då fick jag ta i!

Åndalsnes, Norge

Åndalsnes, Norge

Omgivningen jag paddlade i var magsikt vacker och när jag hade fått lite mer vana och vågade slappna av mer på brädan blickade jag upp mot allt det vackra och försökte ta in det. Ni som har missat inlägget med ännu fler fina bilder från denna fantastiska plats bör läsa det här.

Stand Up Paddling - SUP i Norge - mina bästa tips

Efter ett tag kom jag på att jag kunde testa att stå på knä på brädan och när jag gjorde det fick jag en helt annan balans och styrsel. Oj, vad snabbt jag kunde paddla då!

Hemma efter att vi kommit tillbaka från Norge-resan läste jag en artikel i senaste ToppHälsa om just SUP. Där berättar Maya Persson, som är en av Europas bästa SUP’are och bosatt i Åre, om denna vattensport. Här får du hennes bästa SUP-tips:

  • Tänk på hållningen. Du ska stå parallellt med fötterna, ej översträcka knäna, spänna bålen samt ha en neutral position i bäcken. Axlarna ska vara sänkta och armarna raka.
  • Gällande utrustningen ska du tänka på detta: Paddeln ska vara ca 10 cm längre än dig själv. Brädan ska ha en volym som är ca 3 gånger din egen kroppsvikt. Ju sämre balans du har desto bredare bräda ska du välja.
  • Det är enkelt att komma igång och testa då det finns många SUP-event och organisationer där du kan gå kurser  runt om i Sverige.
  • Se till att ha roligt! Maya tipsar om att stå på knäna på brädan, precis som jag gjorde. Det är smart att bada innan du börjar paddla. Då är det skönare och ramla i. Tänk, det tänkte ju inte jag på!

Stand Up Paddling - SUP i Norge - mina bästa tips

Jag paddlade på och gladde mig åt att äntligen ha testat detta. Så härligt och jag hoppas att det inte dröjer alltför länge tills nästa gång!

Lämna en kommentar

Annons
Annons