Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Kitchenstories

Vår egna lilla basilikaodling

Basilika i kruka

Att kunna gå ut i sin egen trädgård för att plocka in örter inför tillagningen av en lunch eller en middag är så härligt. Sedan vi flyttade vi in i vårt hus för drygt sju år sedan har vi årligen sått frön och odlat i vår odlingshörna för att kunna njuta av egna grönsaker, rotfrukter, bär och örter under sommaren. Just denna sommar har vi inte fått skörda lika mycket som vi normalt sett brukar, men just nu har vi i alla fall rikligt med basilika.

Basilika i kruka

Vår basilikaodling

Jämför man med hur mycket basilika vi hade förra året så är årets skörd visserligen ingenting. Kika in på det här inlägget om basilikaplantor för att se hur det såg ut i odlingshörnan förra året. Då hann vi inte riktigt med att äta all basilika medan vi i år har en mer hanterbar skörd.

Men låt oss kika på hur det ser ut i år. Basilikan i den lilla krukan på stenen vid trädet kommer ursprungligen från mataffären. När jag för några veckor sedan köpte en liten kruka med basilika i affären valde jag att plantera ut den i denna utekruka och sedan dess har den växt och fått massor med nya basilikablad.

Basilikaodling

Basilikaodling

Av de basilikafrön som jag frösådde inomhus i våras var det tyvärr inte så många plantor som klarade sig efter det att jag hade planterat ut dem i trädgården. Men några tappra basilikaplantor ser ni här i odlingslådan.

Basilikaodling

I söndags när regnet hällde ner hela dagen gick jag ut i trädgården en sväng innan lunch. Jag hade med mig ett durkslag och plockade på mig ett gäng basilikablad. Fastän vi inte har så mycket basilika i år så var det ändå bara en liten bråkdel jag plockade med mig in.

Basilikapesto

Basilikapesto

Av de basilikabladen gjorde jag en ljuvligt god basilikapesto, som vi åt till lunch tillsammans med pasta, vegetariska biffar, sojabönor, grönsaker, rostade solrosfrön och riven parmesanost. Om du vill göra en liknande måltid hittar du mitt recept på basilikapesto här.

Lämna en kommentar

Annons
Annons