Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Healthstories

En ny tid på ingång

Blommor i trädgården

Den färgglada tiden börjar lida mot sitt slut. Det är inte så många av de färgglada och fina blommorna i planteringen som blommar längre och de flesta av de röda, orangea och gula löven på träden har fallit ner. En ny tid är på ingång och imorgon börjar vintertiden.

Blommor på nattduksbordet

Jag passade för någon vecka sedan på att plocka in några av de sista blommorna för i år från trädgården. Snart blir det svårt för mig att ha en egenplockad bukett med blommor på nattduksbordet. Men det finns mycket annat som är bra och fint med att vi nu går in i vintertiden!

Blommor på nattduksbordet

Blommor på nattduksbordet

Vintertid – tips för att hålla dig pigg trots allt mörker

Det jag gillar mest med att ställa om till vintertid är att vi får ljusare morgnar. Jag som är morgonpigg och uppe tidigt gillar att jag nu har chans att njuta av dagsljus innan jag försvinner in på kontoret. Sedan är det skönt att få sova en timme extra!

Kvällstrött som jag är tycker jag att det är ganska mysigt att det är mörkt på kvällarna. Det gör det extra mysigt att tända upp med ljus inomhus och kura upp sig i soffan.

Det som blir en utmaning framöver i samband med att dagarna blir allt kortare och nätterna blir allt längre är att hålla sig pigg trots bristen på dagsljus. Här kommer några tips från mig för att hålla energin uppe trots allt mörker:

 • Var ute så mycket som möjligt när det är dagsljus:
  • Passa på att vara utomhus så mycket som möjligt när du är ledig.
  • Ta en rask promenad på lunchen för att få en nypa luft och dagsljus. Varför inte gå en extra sväng till restaurangen du äter lunchen på?
  • Förlägg åtminstone ett av veckans träningspass till lunchtid och utomhus.
 • Ät en varierad kost med mycket näring. Boosta med vitaminer i form av frukt, grönt, rotfrukter med mer. Det stärker ditt immunförsvar och risken att du blir sjuk minskar.
 • Se till att sova så mycket som du behöver. Jag lyssnade nyligen på avsnittet av Framgångspodden där Alexander intervjuar sömnforskaren John Axelsson. Super intressant!
 • Det blir mörkt tidigt, men det kan fortfarande vara mysigt att ta en promenad eller löparrunda i mörkret. Då får du åtminstone frisk luft. Sätt på dig reflexer bara så att du syns!
 • Tänd upp inomhus med lampor och/eller tända ljus för att få en mysig stämning. För att runda av dagen: kryp upp i soffan med en varm filt och njut av att få vara inomhus. Svårslaget ändå, eller hur!
 • Om du trots allt detta känner dig tröttare än under sommartid kan jag tipsa om den här typen av lampor, som bland annat Philips har. Att ha en sådan lampa är verkligen ljusterapi!

2 kommentarer

Lämna en kommentar

Annons
Annons