Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Workoutstories

Bikramyoga – en yogaform med många hälsofördelar

dips-tips-och-yoga-1

I och med mitt medlemsskap i Fitnesscollection har jag varit på Bikramyoga vid några tillfällen de senaste veckorna. Senast jag var på ett Bikramyoga-pass var igår, fredag. Det var helt klart ett varmt, härligt och ljuvligt utmanande sätt att starta dagen på!

För er som inte vet är Bikramyoga detta:

 • Bikramyoga är en form av Hathayoga som består av en serie på 26 ställningar och två andningsövningar som genomförs i ett uppvärmt rum.
 • Rummet är ca 40 grader varmt.
 • Serien är speciellt utformad för att träna hela kroppen och värmen används för att den utövande ska komma djupare in i stretchövningarna. Detta för att förebygga skador och rensa ut oönskade gifter.

Källa: bikramyogagoteborg.com

dips-tips-och-yoga-3

Att yoga i ett så varmt rum som jag har gjort på Bikramyogan har gett mig nästan samma känsla som när jag och familjen semestrade på Malta och jag på grund av Storebrors insjuknande i vattkoppor var tvungen att förlägga all min träning på hotellrummet, vilket gjorde att jag tränade på balkongen. Yogapassen där var minst lika svettiga som i den varma Bikramyoga-salen.

dips-tips-och-yoga-4

Om du aldrig har tränat Bikramyoga tidigare så kan det vara så att du upplever att värmen nästan blir övermäktig. Det tar ett tag innan man vänjer sig, men när du har gått på några pass så kommer du sannolikt uppskatta värmen istället. Ta med en vattenflaska in i salen för det behövs vätskepåfyllning mellan varven.

Ett vanligt Bikramyoga-pass är 90 minuter långt, men det finns också express-varianter som är 60 minuter långa. Jag upplever att de är tillräckligt långa för att få ut nog med effekt och det är också den typen av pass som jag har tränat de senaste gångerna.

bikramyoga Östermalm

Bikramyoga Östermalm

Jag har tränat Bikramyoga på ett annat olika ställen tidigare, men nu senaste gångerna har jag gjort det på studion Bikramyoga Östermalm. Jag gillar den yogastudion skarpt. Där är det fräscht och fint, atmosfären är rofylld och personalen vänlig.

Bikramyoga Östermalm berättar om några av hälsofördelarna med att utöva denna yogaform:

 • Ökad energi
 • Viktnedgång och ökad muskeltoning
 • Bättre balans och flexibilitet
 • Ökad kardiovaskulär uthållighet och styrka
 • Minskad stress och ökad stresstålighet
 • Ökat lugn och välmående
 • En mer positiv syn på livet
 • Ökad fettförbränning
 • Förbättrad ledrörlighet och blodcirkulation
 • Förbättrad flexibilitet, vilket minskar risken för skador.
 • Dessutom: Du lär dig beslutsamhet och fokus i en utmanande miljö.

Något som också tas upp som en hälsofördel är ett antal medicinska effekter som har påvisats. Denna yogaform har visat sig hjälpa individer som lider av sömnsvårigheter, depression, diabetes typ II, högt blodtryck, ledbesvär samt har skulder-, knä- och ryggbesvär. Det sistnämnda gäller nog tyvärr inte mig för efter gårdagens pass kände jag att mitt skadade knä, som har blivit mycket bättre de senaste veckorna, blev mycket sämre igen. Min gissning är att jag utmanade knät mer än jag borde ha gjort på grund av att det kändes bra där och då i värmen, men antagligen var för påfrestande för det.

Jag har därmed tagit några kliv bak i processen att läka mitt knä och jag är definitivt inte en av de individer som har visat sig fått hjälp med sitt knäbesvär av yogan. Jag hoppas på snabb förbättring så att jag snart kan njuta av Bikramyoga igen!

Ett par läsvärda inlägg i samma tema:

Lämna en kommentar

Annons
Annons