Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Lifestories

En hållbar jul

vinter tomten

Igår kväll när jag åkte hem från jobbet singlade det stora snöflingor ner från himlen och vid tanken på att det kommer kunna bli en vit jul pirrade det till i magen på mig. För vår del kommer ju julen bli vit i år oavsett, men jag hoppas att den blir vit även för alla som ska vara i den här delen av landet på julafton också!

julhelg vinter

Jag ser fram emot när det är så här vitt hemma på vår tomt. Tänk så härligt!!

Jag har alltid älskat julen och ser den som en tid till återhämtning, glädje och gemenskap. Den hysteri som lätt kan förekomma med tanke på alla julklappar som ska köpas och öppnas gör mig lätt illamående och vi har i år bestämt att vi inte ska köpa så många julklappar till varandra, ej heller till barnen. Det viktiga är att vi får vara tillsammans och njuta av lugn och ro!

Så här i tider av hållbart tänk känns det både viktigt och passande att också satsa på en hållbar jul. Här kommer mina tips och tankar kring hur man kan göra julen till en hållbar högtid.

Julgranen klädd på Lucia

Mina tips för en hållbar jul

Ljusen

Paraffinljus tillverkas av fossila bränslen och bör därför väljas bort. Satsa istället på stearinljus. De tillverkas nämligen av slakteriavfall som annars skulle kastas bort.

Jul i huset

Julgranen

Det allra bästa ur miljösynpunkt är att välja en vanlig svensk gran ur en lokal skog. Om inte det är möjligt är det nästan lika bra att välja en odlad svensk julgran. Kungsgranar och andra ädelgranar kräver mer gödsel och bekämpningsmedel och är därför mindre bra val ur miljösynpunkt. Det som verkligen bör undvikas är plastgranar, som innehåller skadliga kemikalier och inte kan brytas ner i naturen.

När julen är slut lämnar du granen till en återvinningsstation så att den kan flisas och brännas i ett värmekraftverk.

Julafton 2017 hemma hos oss

Julmaten

Som bekant brukar det traditionsenligt finnas mycket kött och fisk på julbordet. Komplettera gärna med så många vegetariska rätter som möjligt och följ råden i WWF’s köttguide.

Jag älskar de kokta ägghalvorna med majonäs, rom, räkor och dill. När det kommer till ägg så ska de vara KRAV-märkta och EU-ekologiska.

Några goda vegetariska julrätter som vi har gjort till vårt julbord tidigare hittar du i detta inlägg om kålsallader.

barnet skriver

Paket

Satsa på ett färre antal paket och tänk till kring om du kan köpa begagnat istället för nytt. Om du har barn och de gillar att pyssla och rita så kan ett pyssel eller en teckning från dem sprida all tänkbar glädje som går att uppnå.

Julefrid

Sist men inte minst är det viktigt att tänka till kring hur vi kan skapa en stressfri jul. Dra ner på kraven, satsa på knytkalas, dvs att alla gäster är med och bidrar till julbordet, och låt juldagarna innehålla lugna stunder där ni inte har några inplanerade aktiviteter.

Många av oss har kört hårt hela hösten och då är dessa dagar över jul välbehövliga att nyttja till återhämtning.

Inspiration och fakta har jag hämtat från detta inlägg.

5 kommentarer

  1. Ja, vi behöver tänka på vår konsumtion och göra medvetna val kring vårt julbord, vi kör på gran från skogen och en blandning av mat på julbordet, samt inte så många presenter. Det viktiga för mig är att umgås med familjen och bara vara 🙂

  2. Jättebra inlägg! Så viktigt att fokusera på hållbarhet. Här har vi en plastgran pga allergi i familjen, tyvärr, men försöker fokusera på annat <3

Lämna en kommentar

Annons
Annons