Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Kitchenstories

Glassbomb – recept på en ljuvlig dessert

Glassbomb - recept på en ljuvlig dessert

Jag vet inte hur många av er som har gått och funderat på när jag ska lägga upp receptet på den maffiga glassbomb som jag gjorde till dessert på nyårsafton? Jag lovade ju faktiskt då att recept skulle komma, och här kommer det äntligen.

Denna glassbomb med blåbär, maräng och kolasås passar bra att göra till efterrätt till vilken middag på året som helst – sommar som vinter. Så gör den gärna snart. För den är galet god!

Inspiration till glassbomben fick jag från ICA.se och detta recept. Jag gjorde om det en del så härfår ni min variant av världens godaste glassbomb!

Glassbomb recept

  • 2 liter vaniljglass
  • 1 liter nougat- och nötglass
  • 1/2 liter hallonsourbet

Maränger

  • 3 dl strösocker
  • 3 äggvitor

Kolasås

  • 2 dl grädde
  • 1/2 dl ljus sirap
  • 1/2 dl socker
  • 1/2 krm salt

Övrig topping

  • Blåbär

Ta ut glassen ur frysen och låt den tina i några minuter. Klä insidan av en stor skål, ca tre liter, med plastfolie. Låt folien hänga ut en bit över kanten. Tryck ut glassen i ett tjockt lager runt skålens innerkanter och botten med en sked. Lämna ett hål i mitten där du lägger i hallonsourbeten och sedan nougat- och nötglassen. Täck alltsammans med plastfolie.

Ställ in i frysen i minst fem timmar

Maränger

Sätt ugnen på 100°C. Vispa äggvitorna och hälften av sockret till ett vitt skum. Tillsätt resten av sockret lite i taget under vispning. Vispa till en fast maräng. Fyll en spritspåse med marängsmeten. Spritsa små maränger på en bakpappersklädd plåt. Ställ in i mitten av ugnen 1–1 ½ timme.

Kolasås

Lägg alla ingredienser i en kastrull. Koka upp och låt koka tills såsen tjocknar, ca 15 minuter.

När det börjar bli dags för servering: Ta bort plasten och stjälp upp glassbomben på ett fat. Tryck fast marängerna runt om. Värm kolasåsen och ringla över. Strössla över blåbär.

För att ligga bra till tidsmässigt (och för att kunna fotografera den i dagsljus :-)) såg jag till att göra vår glassbomb helt klar redan på eftermiddagen. Jag täckte den sedan med plastfolie och ställde in den som den var på fatet in i frysen. Den var då helt klar att servera när det sedan var dags för efterrätt på kvällen!

Att fylla glassbomben med flera olika glass- och sourbetsorter är en bra sak. Dels blir det väldigt vackert när man skär i glassbomben och sedan får den en väldigt god smak!

När det började bli dags för servering satte vi några guldljus i glassbomben och tände dem. Åh, vad festligt det blev!

Håll med om att den är väldigt fin att se på, vår glassbomb!

Att barnen lyckades hålla sig från att smaka på den tills kvällen tycker jag var bra jobbat. De var båda väldigt sugna, kan jag säga.

Nyårsafton 2018/2019 - efterrätten

Nyårsafton 2018/2019 - efterrätten

Detta var alltså vår njutning på nyårsaftonens kväll. Gör det till din njutning inom kort. Se då till att börja göra den i god tid så att den hinner stå sina timmar i frysen. Lycka till!

Lämna en kommentar

Annons
Annons