Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Outdoorstories

Vad är grejen med kalla bad?

Sommarbad i sjön Fryken, Värmland

För att jag ska vilja bada utomhus ska vattnet helst vara både klart och varmt. Jag drar mig lite för att hoppa i ett vatten som är mörkt, där jag inte vet vad som döljer sig under vattenytan. För att inte tala om vad jag tycker om att bada i kallt vatten, vilket verkar vara den stora grejen just nu.

På bilderna i detta inlägg ser ni mig på väg upp från en av sommarens härligaste bad. Vi bodde med husvagnen precis intill sjön Fryken och vi använde sjön som både dusch och som avkylning för de varma dagar som vi upplevde där. Vattnet var långgrunt och klart. Vi var tvungna att vada långt ut för att kunna doppa oss ordentligt och viktigast av allt, vattnet var härligt varmt. Det är så jag vill ha det när jag ska bada!

Sommarbad i sjön Fryken, Värmland

På senare tid har mina sociala medie-flöden fyllts av kompisar och andra som jag inte känner lika väl som badar i riktigt kallt vatten. Det vadas ut i iskalla sjöar och hav, det hoppas ner i isvakar och detta görs med glada miner och helt frivilligt.

Jag kan förstå att man vill bada iskallt om man direkt efter badet kan gå in i en varm bastu. Men vad är grejen med att bada iskallt och sedan fortsätta vistas i kylan utomhus?

Sommarbad i sjön Fryken, Värmland

Ju mer man utsätts för intryck av något desto mer känns det som något som är naturligt och hör till det vanliga. Nu har jag sett så pass många bilder och filmer på glada vänner och influencers som badar kallt att jag börjar bli smått sugen på att testa själv. Men helst vill jag testa det i samband med en varm bastu. För att bara bada iskallt och sedan fortsätta vistas i iskall luft känns inte som en bra idé, eller?

Har någon av er som läser detta hittat tjusningen med att bada iskallt? Kan du inte berätta om detta i en kommentar här?!!

Få se om jag vågar testa detta 2019….

3 kommentarer

  1. Hade aldrig fått för mig att vinterbada om det inte var för Katta och Sara, särskilt inte utan bastu. Men det var häftigt, en rush i kroppen och en mental utmaning att inte bara slänga sig upp och ner ur vattnet utan istället gå sakta i, ligga i med hela kroppen i 10-15 sekunder tills andningen blir lugn. Dessutom, efteråt, inte alls kallt. Jag stod säkert i 10 minuter i skor och vinterjacka med bara ben utan att frysa, kroppen gav en stor kick med värme och jag frös inte alls under den 1-1,5 h vi var utomhus efter badet. Häftigt faktiskt!

Lämna en kommentar

Annons
Annons