När vi hade fikagäster för ett tag sedan ville jag baka en saftig morotskaka med glasyr, en sådan där som jag har bloggat om tidigare och som alltid brukar bli succé. När jag öppnade kylen och insåg att vi bara hade en stackars morot hemma var jag dock tvungen att tänka om. Snabbt kom jag på tanken att späda ut moroten med rödbetor och det visade sig vara ett smart drag.
Denna fina morot- och rödbetskaka blev resultatet. Och den blev både saftig och god.
Med silvrigt strössel på glasyren var den komplett och vi kunde njuta av den till vårt fika. Här bjuder jag på receptet!
Morot- och rödbetskaka med glasyr – recept
Kakan:
- 3 ägg
- 3 dl strösocker
- 3 dl vetemjöl
- 1 tsk vaniljsocker
- 3 tsk bakpulver
- 1 1/2 tsk kanel
- 1 tsk kardemumma
- 1/2 tsk ingefära
- 1 nypa salt
- 1 1/2 dl solrosolja
- 1 dl rårivna morötter
- 3 dl rivna rödbetor
Cream Cheese Frosting:
- 60 g mjukt smör
- 4 dl florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
- lite av saften från en lime
- 100 g philadelphiaost
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader.
Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt. Blanda alla torra ingredienser separat och vänd sedan ner dem i äggsmeten. Tillsätt solrosolja och rårivna morötter.
Smöra och bröa en form med löstagbar kant.Häll ner smeten i den. Grädda i mitten av ugnen i cirka 55 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig när du tar ut den.
Låt kakan svalna.
Vispa alla ingredienser till frostingen krämigt. Bred den över avsvalnade morot- och rödbetskakan.
Garnera med fint strössel eller annars tunna skivor av lime.
Älskar den fina färgen som kakan fick av rödbetorna!
Vi dukade fram med finporslinet, det som jag och maken fick i bröllopspresent av min fina mormor. Så ljuvligt att få ha ärvt den fins servisen av henne. Är mysigt att tänka på henne varje gång vi dukar fram de kopparna.
Ett bättre söndagsfika, helt enkelt!
Kanske något för dig att baka redan idag? Om du istället vill göra den ursprungliga varianten med bara morot så hittar du receptet på morotskakan här.
Ha en skön söndag!