Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Kitchenstories

Bananbröd – recept på ett sockerfritt och saftigt bröd

bananbröd recept

Med inspiration från Marias recept i kokboken Made by Marys Gröna frukost bakade jag ett sockerfritt bananbröd i söndags. Det blev så gott att jag sedan dess har ätit av det varje dag och har ändå inte tröttnat.

Det klassiska bananbrödet är sött och innehåller ofta socker eller sirap. Jag bakade min version helt utan det och lät enbart bananerna ge sötman till brödet. Sötare än så skulle inte jag vilja ha mitt bananbröd så jag är super nöjd med mitt sätt att göra det på. Här delar jag med mig av mitt saftiga, goda och sockerfria bananbröd!

Sockerfritt bananbröd – recept

en limpa

 • 3 bananer + 1 banan till dekoration
 • 50 gram smör
 • 2 ägg
 • 2 dl havregryn (gärna med extra fibrer)
 • 4 dl vetemjöl
 • 2 tsk bakpulver
 • en näve valnötter

Sätt ugnen på 150 grader.

Mosa de tre bananerna med en gaffel. Smält smöret i en kastrull och låt svalna något.

Blanda de torra ingredienserna utom valnötterna i en skål. Vänd ner de mosade bananerna, det smälta smöret och knäck ner äggen. Rör runt tills du har en jämn smet. Hacka nötterna och rör i.

Klä en avlång bakform med bakplåtspapper. Häll i smeten. Skär en banan mitt itu på längden. Tryck ner bananhalvorna i smeten. Ställ in i mitten av ugnen och grädda brödet i ca 80 minuter.

Känn efter med en sticka innan du tar ut brödet. Den ska inte bli kladdig.

Låt brödet svalna. Skär sedan upp i skivor och njut!

Att äta det här brödet med ett gott pålägg är som att äta en söt och god efterrätt samtidigt som det är näringsrikt och mättande. Jag förstår inte varför jag inte har testat att baka det tidigare!

Det första jag gjorde när jag hade bakat det i söndags var att bre två skivor av brödet med jordnötssmör samt toppa med valnötter. Alltså, hur gott!!

Förutom att njuta bananbrödet med jordnötssmör har jag ätit det med smör, marmelad och ost samt färskost och grönsaker. Mums på alla sätt och vis!!

Du måste testa att baka detta sockerfria bananbröd. Så är det bara!

Om du klickar in på länken där jag har samlat alla mina brödrecept kan du hitta fler riktigt goda bröd att baka!

Karinaxelsson.se på Instagram

 

Följ mig på Instagram!

Om ni gillar det ni läser och vill få daglig inspiration om bra mat, kost, träning och hälsa? Följ mig på på Instagram där jag heter @karinaxelsson.se.

10 kommentarer

 1. Ska det verkligen vara i ugnen i 80 minuter? Blir det inte väldigt torrt då? Mitt kändes klart efter 55.

  1. Det kan säkert vara lite olika på ugnar, men jag har haft mitt bröd inne så pass länge som 80 minuter. Värmen i ugnen (160 grader) är så pass låg att jag upplever att det behöver vara inne så länge. Men bra att du är vaksam och tar ut det tidigare om du märker att det behövs!

 2. Gjorde ditt bröd men tog 3,5 dl vetemjöl, lite kardemumma, lite brödkryddor, 4 bananer och en till dekor. Hade den på ca 160+ grader i 40 min. Blev jättegod!!!

  1. Vad roligt att du ska testa att baka brödet! Det håller ett par dagar framme, men passar ypperligt att frysa in om du inte äter upp det så snabbt. När jag har det framme förvarar jag det i en vanlig fryspåse.

   Hoppas att du kommer gilla det!

Lämna en kommentar

Annons
Annons