Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Kitchenstories

Hemgjort mandelsmör – så enkelt och super nyttigt

hemgjort mandelsmör

Tänk att det är så galet enkelt att göra sitt egna nötsmör själv! Du behöver bara tre ingredienser och det blir klart på ett kick. Jag brukar variera mellan att göra smör på jordnötter, hasselnötter eller mandlar. Här få du ett inlägg om just mandelsmöret och om hur enkelt det är att göra hemgjort mandelsmör själv.

Skållade mandlar till hemgjort mandelsmör

Den viktigaste ingrediensen för att göra mandelsmör är såklart mandlar. Om du inte köper mandlar utan skal behöver du först skålla mandlarna. Enklast är att då koka upp mandlarna tillsammans med vatten i en kastrull och hälla av vattnet efter det har kokat upp. Skölj mandlarna och ploppa sedan ur dem ur sina skal genom att nypa till mandeln med handen.

Skållade mandlar till hemgjort mandelsmör

När du har dina skållade mandlar är det bara att börja göra ditt mandelsmör!

Hemgjort mandelsmör - nyttigt och gott

Hemgjort mandelsmör

Receptet ger en liten burk med mandelsmör

  • 200 gram skållade mandlar
  • 1-2 msk rapsolja eller kokosolja
  • flingsalt

Sätt ugnen på 200 grader. Bred ut mandlarna på en plåt med bakplåtspapper. Ställ in i ugnen i ca 5-10 minuter, men håll koll så att mandlarna inte blir brända. Ta ut dem när de har fått en fin, gyllenbrun färg.

Häll ner mandlarna tillsammans med rapsolja i en mixer. Mixa tills dess du har en slät och fin massa. Smaka av med salt.

Häll ner mandelsmöret i en burk och du har ett ljuvligt mellanmål att ta av!

Hemgjort mandelsmör - nyttigt och gott

Den rostade smaken av mandlarna gör att mandelsmöret blir extra gott så det är helt klart värt att rosta dem innan du mixar ditt smör.

Hemgjort mandelsmör - nyttigt och gott

Bra att veta är att mandelsmör har ett högt fiberinnehåll samt innehåller nyttiga fettsyror och protein. I mandelsmör finns även mineraler som kalcium och magnesium, vilka är bra för ett starkt skelett, samt en hel del E-vitamin. Detta gör mandelsmöret till ett nyttigt och näringsrikt mellanmål eller tillbehör till mat.

Andra goda nötsmör att göra själv:

2 kommentarer

Lämna en kommentar

Annons
Annons