Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Workoutstories

Löpbandsintervaller

Karin spa

Löpbandsintervaller – det är inte så ofta jag gör dem och det var nu länge sedan sist. Varför? Jo, för att jag tycker att de är så kräkjobbiga att jag drar mig för det. Men egentligen vet jag ju att de är grymt bra för konditionen samt att känslan efteråt är magisk.

Jag hittade till de här bilderna, som togs för några år sedan efter att jag hade kommit hem från gymmet där jag hade kört Almenäsintervaller, vilket är ett upplägg al’a Jessica Almenäs där man varvar att springa en minut i ett så snabbt tempo att det inte går att prata och det är extremt ansträngande med att springa en minut i “vilo”-tempo där man snarare joggar än springer och syftet är att hämta tillbaka andningen. Dessa minutrar upprepas sedan tio gånger.

Löpbandsintervaller

Denna morgon av idag är jag på väg in till stan för ett pass med löpbandsintervaller på Rosa Skrot, men jag kommer köra med ett annat upplägg än det jag nämner ovan.

Löpbandsintervaller och styrka

Jag har idag tänkt testa att köra enligt ett upplägg som jag tror kommer vara bra träning för mig inför Tough Viking. Under det hinderbaneloppet kommer vi ju varva löpning med att ta oss över olika hinder och därför kommer jag idag varva löpbandsintervaller med att göra olika typer av styrkeövningar, gärna sådana där hela kroppen involveras.

Planen med dagens löpbandsintervaller är att springa dem i det tempo jag planerar att hålla på Tough Viking, vilket kommer vara ca 5.00 minuter/km-tempo. Jag kommer springa 500 meter åt gången innan jag hoppar av bandet för att göra en styrkeövning i max antal repetitioner. Sedan går jag på löpbandet igen, springer 500 meter till innan det är dags för nästa styrkeövning och så håller jag på tills jag har sprungit minst 5 kilometer.

Om upplägget känns bra och givande idag kommer jag träna enligt detta upplägg minst en gång i veckan fram tills det är dags för hinderbaneloppet i maj och planen är att öka den totala distansen på passet successivt tills jag är uppe på 8 kilometer, vilket är bansträckan på Tough Viking.

Jag känner mig riktigt taggad på det här!

Karin spa

Löpbandsintervaller – fördelar

Att springa på löpband har sina fördelar i och med att man enkelt kan styra vilken fart och med vilken lutning man vill köra. Du har ingen tuff väderlek i form av blåst, kyla, värme, regn eller snö att tampas mot och du behöver inte heller bekymra dig om halt eller ojämnt underlag. Du har alla förutsättningar för att springa snabbt och länge, vilket är optimalt när du ska springa intervaller.

Just intervaller är en bra träningsform när du vill förbättra flåset, konditionen och uthålligheten. Genom att maxa din kapacitet i de hårda intervallerna och “ta igen dig” i de lätta intervallerna får du effektiv träning på relativt kort tid. Men det allra bästa med intervaller, enligt mig, är att känslan efteråt är magiskt härlig!

5 kommentarer

  1. Sitter nyduschad på jobbet efter just ett intervallpass.. Kört långa intervaller… 6min halvfort, 3min jogg , upprepar 3ggr.. med upp o ned varvning tar det 45min.. Perfekt!

      1. En fråga… Funderar på mitt långpass som jag kommer att behöva göra när jag är i sth i slutet av april… Kungsholmen eller södermalm runt, vilken runda är enklast o finast att hitta?

        1. Det beror lite på hur långt du ska springa. Jag brukar springa Kungsholmen Runt när jag ska springa milen. En super bra runda som är ganska exakt 10 km. Vill du komma upp i runt 2 mil är Kungsholmen och Södermalm runt det optimala!

Lämna en kommentar

Annons
Annons