Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Kitchenstories

Scones till frukost – gott och enkelt!

scones frukost

7-åringen kom hem en dag för några veckor sedan och sade att han hade bakat scones på fritids och att han ville göra det hemma också. Så på söndagen när vi hade vaknat gjorde vi det. Tänk, jag hade nästan glömt hur lätt det är att baka scones!

Degen gör du på ett par minuter och brödet tar bara tio minuter i ugnen. Sedan har du rykande färskt bröd att njuta av till frukosten. Att baka scones på morgonen borde man göra varje lördag och söndag!

Det finns ju olika varianter av scones, med vitt mjöl eller grövre mjöl, glutenfria eller inte samt varianter som innehåller fröer eller nötter. Vi gjorde den mest klassiska variant av scones och receptet vi gick efter hittade jag i en av mina gamla receptböcker som jag hade när jag var barn.

Scones till frukost – recept

Fyra stora kakor

  • 4 1/2 dl mjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk salt
  • 50 gram rumsvarmt smör
  • 2 dl mjölk

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Dela smöret i små bitar och blanda ner dem tillsammans med mjölet och de andra i bunken. Tillsätt mjölken och rör runt med en slev.

Häll ut degen på ett mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela den i fyra bitar och forma dem till kakor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Nagga dem med en gaffel och ställ in i ugnen. Grädda sconesen i ca tio minuter.

Jag gillar att äta mina scones på klassiskt vis med smör och marmelad samt även en skiva ost, men denna morgon valde jag att plocka fram en del andra pålägg.

Jag njöt mina scones med dels sockerfri nutella från HealthyCo och granola samt hemgjort mandelsmör och sockerfri marmelad från St. Dalfour.

Jag är särskilt förtjust i kombinationen nyttig nutella och granola på smörgås. Äter det inte så ofta, men när jag gör det njuter jag extra mycket. Minns än idag hur magiskt gott det var att äta just denna kombination på frukostmackan när vi spenderade några dagar på fina Strömma Farmlodge strax utanför Varberg. Klicka på länken så hittar du till den frukosten!! Åh, vad jag blir fylld av längtan när jag ser bilderna och minns tillbaka!

Kan lova att alla i familjen älskade just den här söndagsfrukosten!

Lämna en kommentar

Annons
Annons