Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Kitchenstories

Semmelgröt recept

Semmelgröt recept

Där fick jag för mina vårkänslor som sprutade i lördags. Redan på natten och sedan hela söndagen snöade det konstant och våren försvann lika snabbt som den kom. Men det är ju mars och det är helt okej att vi får vinter ett tag till. För jag vet ju att våren kommer tids nog!

Någon härlig vinterdag var det dock inte igår. Det var snålblåst och blötsnö och vi stannade inomhus och kurade istället för att trotsa det dåliga vädret. Jag startade dagen med att koka semmelgröt och sedan drog jag igång det stora projektet att sätta in år 2018s alla foton i album. Det tog hela dagen kan jag säga och ändå blev jag inte klar… Men nu till den ljuvliga semmelgröten.

Ni minns kanske att jag njöt av den ljuvliga semmelgröten redan för några veckor sedan på Pom & Flora tillsammans med syster? Sedan dess har jag velat testat att göra en variant av den själv och nu så här två dagar innan Fettisdagen var det tydligen dags. Här får ni mitt recept på semmelgröt!

Semmelgröt recept

ca 2 portioner

Mandelsmör:

 • 200 gram mandlar
 • 3-4 msk rapsolja
 • salt

Gröten:

 • 2 dl havregryn
 • 4 dl vatten
 • kardemumma
 • salt

Övrigt:

 • Mjölk
 • Kardemummakärnor
 • Mandelspån

Mandelsmör

Om du inte har färdigt mandelsmör från butik är det enkelt att göra eget mandelsmör. Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Skålla mandlarna så att du får bort skalet. Fördela mandlarna på en plåt med bakplåtspapper. Rosta dem i ugnen i ca 15 minuter eller tills de har fått en gyllene färg.

Mixa mandlarna tillsammans med salt och rapsolja i en mixer tills du har ett slätt smör. Häll ner i en burk och ställ i kylen.

Semmelgröten med tillbehör

Koka havregryn tillsammans med kardemumma, salt och vatten i en kastrull. Låt koka upp och sänk sedan värmen så att det får sjuda i ett par minuter.

Värm mjölken i en annan kastrull och vispa upp den med en ballongvisp.

Rosta mandelspånen i en torr och het stekpanna.

Servera gröten varm tillsammans med mandelsmöret, den varma mjölken och de rostade mandelspånen. Njut av en semmellik gröt!

Det här är mycket bättre än den traditionella semlan. Det tycker jag i alla fall!

Tack Pom & Flora för receptinspiration!

Det som var bra med all laga denna semmelgröt var också att jag fick en liten burk med rostade mandelspån över. De kan vara goda att toppa annan slags mat med.

3 kommentarer

 1. Hej Karin! Jag blev inspirerad av detta recept till min frukost igår Det blev Overnight Oats med kardemumma och vaniljsmak toppat med mandelsmör, banan, kiwi och mullbär. Supergott!

Lämna en kommentar

Annons
Annons