Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Lifestories

Bloggens grundstensartiklar

Vårt utegym i trädgården

Här kommer ett SEO-relaterat inlägg, kanske främst för dig som också bloggar eller driver en sajt. Eller för dig som helt enkelt är nyfiken på hur detta med grundstensartiklar fungerar.

Utmaningen med en blogg som har många inlägg är att undvika Keyword Cannibalization, dvs att inlägg som handlar om liknande ämnen inte ska vara optimerade för samma sorts sökord. Det finns ett sätt att lösa detta på och det är genom grundstensartiklar. Genom att definiera vilka som är sajtens eller bloggens grundstensartiklar visar du för Google vilket av innehållet som är det mest matiga och informativa samt som förtjänar att ranka högt upp för de sökord som är relevanta.

Trots att jag är mån om att sökmotoroptimera min blogg är det först nu på senare tid som jag har definierat vilka blogginlägg som är bloggens grundstensartiklar. I detta inlägg vill jag dela med mig mer om detta samt vilka inlägg hos mig som jag anser vara det.

Bloggens grundstensartiklar

Vad är en grundstensartikel?

Grundstensartiklarna är kärnan av din blogg och de innehåller det bästa och viktigaste du har på bloggen, helt enkelt de inlägg du vill ska ranka högst på Google.

De är ofta långa och informativa. De innehåller komplett information om det ämne som inlägget handlar om. Fokus är på att dela kunskap snarare än att berätta om dagens händelser eller försöka sälja något.

Dessa artiklar ska vara välskrivna, du ska uppdatera dem ofta och de ska gå att enkelt hitta i bloggens menystruktur.

Tips för grundstensartiklar

När du ska komma fram till vilka av din bloggs inlägg eller sidor som är grundstensartiklar så ska du tänka på de som är de mest informativa och matiga inlägg/sidor du har. Om de inte redan är det ska du säkerställa att de är väl SEO-optimerade samt att du håller dem regelbundet uppdaterade. Informationen på dessa ska vara korrekt och gällande för var tid framåt. Läs mer här om hur du jobbar med SEO för dina blogginlägg.

Fördelaktigt är om dessa artiklar redan rankar bra idag och driver in trafik samt om de har länkar pekade till sig. Kolla i Google Analytics och Search Console för att hitta till dessa artiklar!

När du har valt ut dina grundstensartiklar ska du se till att referera till dem från andra likvärdiga inlägg. Detta för att visa för Google att när det kommer till det här specifika ämnet så är det denna artikel som är relevant att lyfta, det vill säga det är grundstensartikeln som vi ska ge möjlighet till att ranka högt för dess relevanta sökord.

Om du som jag jobbar med WordPress och använder Yoast SEO som ett plug-in (rekommenderas starkt om du inte redan gör det!) så definierar du längst ner i redigeringen av inlägget om det är en grundstensartikel.

Här följer några av de inlägg som jag har valt ut till bloggens grundstensartiklar:

Vårt utegym i trädgården

Så här byggde vi vårt utegym

Hinderbana i trädgården

jagarvila

Jägarvila

10 tips för att hitta träningsmotivation

kolhydrater brod

Välj långsamma kolhydrater

Mustig köttgryta i Crock-Pot

guldhjartat-fitnessfestivalen-1

Varför min blogg heter Fitness & Hälsa

SEO för bloggar

Strategi för mina sociala medie-kanaler

Hur gör du som också driver blogg eller sajt: Jobbar du också med grundstensartiklar?

Om du har frågor eller synpunkter kring detta kommentera gärna!!

Källa: Yoast.com

3 kommentarer

  1. Bra inlägg! Det är först på senare tid jag börjat läsa om grundstensartiklar och börjat välja ut. Att det var en så viktig del av SEO visste jag inte. Finns sååå mycket att lära om SEO hela tiden 🙂 Men kul att förbättra. Tack för bra tips!

Lämna en kommentar

Annons
Annons