Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Outdoorstories

Förkultivera dahlia – så här gör du!

Förkultivera dahlior - ett inlägg om hur jag förodlade mina dahlior

Alltså, jag är så lycklig. Jag har spenderat tid med trädgårdspyssel i helgen och härmed är trädgårdssäsongen inledd!

När jag och Storebror var och storhandlade mat i lördags passade vi på att slinka in på Plantagen för att köpa lite fröer och knölar. Högst på min lista stod dahlia-knölar. Planen jag hade var att vi skulle förkultivera dahlia denna helg och så blev det också på söndagen.

Det fanns galet många fina dahlior att välja på och efter en stunds väljande kom vi fram till sex stycken ljuvligt vackra to be dahliablommor.

Igår eftermiddag spenderade jag ett par timmar i trädgården för att förodla dessa dahlia-knölar i krukor. Att jag var utomhus berodde mest på att jag tyckte att det var härligt och för att känslan av att plantera och så görs sig bäst ute på tomten. Viktigt att veta är att dessa knölar behöver stå inomhus i ett svalt och ljust utrymme tills dessa att frostnätterna garanterat är förbi.

Det är första gången som jag förkultiverar dahlia och det är även första gången jag ska ha dahlior i våra planteringar överhuvudtaget. Jag tycker att denna typ av blomma är så galet vacker och därför hoppas jag innerligt att jag kommer lyckas med mina dahlior. De kommer få mycket kärlek, det kan jag garantera er!

Så, vad bör man tänka på när man förkultiverar dahlior? Jo, här i detta inlägga ska jag redogöra för det!

Förkultivera dahlia – så här gör du

Först och främst vill jag tydliggöra att det inte är ett måste att förkultivera, det vill säga förodla dahlia. Man gör det för att förlänga blomningssäsongen. Men om man inte har ett behov av att försöka påverka längden av den så går det lika bra att vänta med att plantera ut dahlia-knölarna direkt i jorden utomhus när frostnätterna garanterat är förbi.

De är känsliga, dessa knölar, så oavsett om du förkultiverar dem eller inte så måste det vara varmt ute både på natten och dagen för att du ska kunna plantera ut dem.

Förkultivera dahlior - ett inlägg om hur jag förodlade mina dahlior

När jag packade upp dahlia-knölarna ur sina påsar insåg jag att de är relativt stora och sitter ihop i varandra med rötterna. Det krävs därför ganska stora krukor eller kärl att plantera dem i. De vita små krukorna du ser på bilderna här var jag tvungen att plocka undan igen när jag insåg det. Istället tog jag stora, rejäla krukor.

Använd jord som är torvig och sandig. Personligen valde jag att blanda ut vanlig planteringsjord med sandig jord från vår kompost. Knölarna ska planteras grunt, det vill säga du ska täcka dem med enbart ett väldigt tunt lager av jord.

Dessa vita krukor får jag använda till något annat istället…

Med de här rejälare krukorna fick knölarna bättre med utrymme.

Jag vattnade dem och kommer sedan vattna dem sparsamt tills dess att knölarna börjar gro. Sedan placerade jag dem i garaget där de kommer få stå ljust och svalt. De trivs bra i ca. 10 till 15 grader, gärna intill ett fönster.

Åh, vad jag älskar att trädgårdssäsongen är igång! Nu ska det bli spännande att ta en vända in i garaget då och då för att kolla in dahlia-knölarna när de börjar skjuta skott. Om några veckor är det antagligen garanterat frostfritt och då ska jag plantera dem i vår odlingshörna. Så härligt!

Fakta har jag hämtat från Odla.nu

2 kommentarer

  1. Så härligt, själv fixade jag trädgården förra veckan och nu fick jag altanen klar och alla utemöbler är utställda. Så härligt! Kommer resa väldigt mycket i vår så jag skippar att så saker i år, men det är ju himla mysigt annars. Kanske blir det några hinkpotatisar om jag inte kan låta bli! 🙂

Lämna en kommentar

Annons
Annons