Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Lifestories

Mina bästa påsktips

Målade påskägg

Några av er har kanske påsklov hela denna vecka? Själv jobbar jag på, men ser fram emot att få extra ledighet i samband med nästa helg. På Påskafton kommer vi ha våra familjer över på påsklunch och det ska bli härligt att få umgås över god mat.

De bästa påsktipsen

I detta inlägg vill jag ge er mina bästa påsktips. Hoppas att du får med dig något att göra inför din påsk!

Påskris med fjädrar och ägg

Målade påskägg

Barnen har pratat om att de vill måla påskägg, något de brukar göra varje år inför påsk. De vanliga är att de målar på kokta ägg, som vi sedan äter upp tillsammans med resten av påskmaten. I år är jag inne på att de ska få måla på äggskal där själva innandömet är uttömt. När man gör det går det att behålla äggen år efter år, så länge de håller sig hela i alla fall.

Påskris med fjädrar och ägg
Påskris med fjädrar och ägg

Påskäggen som ni ser i påskriset här målade jag själv för ca 20 år sedan när jag bodde i Tyskland. Där lärde jag mig också hur man gör när man tar ut innandömet från ägget:

Gör ett litet, litet hål i vardera ända av det råa ägget. Använd en vass synål för detta. Håll dig över en skål, vasken eller liknande och blås i en ändan av ägget för att innandömet ska åka ut genom det andra hålet. När du har fått ut det råa ägget ur skalet sätter du fast en smal tråd runt en liten träpinne (ca 1 cm lång) och stoppar in den lilla pinnen genom ett av hålen i ägget. Nu har du möjlighet att hänga upp ditt ägg i ett påskris eller där du vill ha den. Kvar är bara att måla ägget nu!

färga ägg naturligt

Färgade påskägg

Att färga sina ägg med andra livsmedel är ett sätt att göra vackra och naturliga ägg. De ägg du ser på bilden ovan är färgade med rödkål (de blåa) respektive gurkmeja (de gula). Visst blir det vackert?!! Läs mer om hur du färgar ägg naturligt här.

Påskdukning

Påskdukning

Att sedan duka med dessa naturligt färgade ägg blir väldigt fint. Speciellt när du pryder ägget med kaninöron med hjälp av en tygservett. En viktig detalj är såklart att måla ögon, nos och mun på kaninen också. 🙂

midsommarmat
Påskmat - mina bästa påsktips
mat på Påskafton 2017

Påskmat

Citron, sparris, ägg, rädisor, lax, sill och ärtor – Det är några av de råvaror som jag vill ha på påskbordet. Jag tycker att påsken är en ypperlig högtid att njuta av de fina primörer som finns vid denna tid på året. Så gå loss på mycket grönt, är mitt tips!

Lästips om nyttig påskmat:

cheesecake med jordgubbar

När det kommer till påskdesserter finns det ju hur mycket gott som helst att välja på att göra. Senare i veckan utlovar jag ett inlägg om just detta: påskdesserter. Kanske att vi satsar på en tysk cheesecake med jordgubbar som den ni ser här – Vi får se!

allergi promenad
Vasaparken promenad

Promenader och utehäng

Passa på att njuta av långa, sköna promenader och mycket utomhushäng när det är påsk. Vår bästa tid är nu (förutom för er som har pollenallergi förstås) och åtminstone jag vill se till att maxa tiden utomhus. Det finns så mycket fint att njuta av denna tid på året!

citron-och-mandelbollar

Påskgodis

Sist men inte minst; påskgodiset. Det är galet hur mycket godis vi svenskar äter när det är påsk. Nu senast hörde jag siffran 500%, att vi ökar vår godiskonsumtion med så mycket när det är påsk. Men är det påsk så här det!

Jag kommer njuta av både choklad och annat gott. Kanske att jag även gör de ljuvliga citron- och mandelbollarna ni ser ovan för att bryta av med något nyttigare?

Hoppas att du nu inte känner stress inför påsken, utan tar det på en rimlig nivå. Tanken är ju att vi ska njuta och inte stressa när det är påsk!

Lämna en kommentar

Annons
Annons