Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Outdoorstories

Promenera långt med barn – tips för att de ska orka

Promenera långt med barn

För några veckor sedan när jag och familjen åkte iväg på en utflykt med Mustangen hamnade vi i Skokloster och gick en härlig promenad i skogen där. Det var i början av maj och våren hade precis börjat. Du kan läsa mer om utflykten här för det jag främst vill fokusera på i detta inlägg är tips för hur man kan promenera långt med barn. Det visade sig nämligen att vi, på grund av att vi gick lite vilse, gick en ganska lång promenad i skogen den eftermiddagen.

Mustangen parkerade vi vid vattnet och innan vi började vår promenad köpte vi glass och åt på cafét.

Löven hade precis börjat spricka fram i träden i de vackra alléerna som finns där.

Barnen tyckte att det var kul att kika in i de ihåliga träden…

… och att krypa ner i den ihåliga stubben!

Promenera långt med barn – mina bästa tips

Med glass i magen och solsken i blick påbörjade vi vår promenad i skogen. Just det faktum att vi gick lite vilse gjorde att barnen orkade gå lite längre än de nog hade trott innan. Jag tror att detta gäller de flesta barn, att de orkar gå längre om de inte vet innan hur långt det är planerat att de ska gå.

Här kommer några fler tips för att kunna promenera långt med barn:

  • Nu hade vi ätit glass precis innan, men om det var en stund sedan senaste måltiden är det smart att ha med sig lite mellanmål på promenaden. När energin tryter hos barnen är det perfekt att kunna ta en paus och äta lite russin, frukt, en chokladbit eller kanske ett par majskakor.
  • Gör promenaden till ett äventyr eller en tävling! Det är när fokus ligger på upplevelsen eller på små delmål och tävlingsmoment som barnen orkar promenera längre. Under just denna promenad fantiserade vi om det fanns troll i skogen eller vilka djur vi skulle få se. Och när något av barnen klagade på trötta ben hittade vi på en tävling för att de skulle fokusera på det istället för på de trötta benen.
  • Ha inte bråttom. Barnen har kortare ben och det är därför naturligt att en promenad behöver ta längre tid för dem att gå. Sätt därför inte något tidsmål med promenaden, utan låt den ta den tid den tar. Låt barnet bestämma takten!

En härlig sak med att ha lite större barn är just detta; att det finns möjlighet att uppleva skog och natur på ett helt annat sätt och tillsammans nu. Det är så ljuvligt att se glädjen i deras ögon när vi är ute och upplever naturen tillsammans!

Vi njöt av alla fina vitsippor som blommade då…

… och av den ljuvliga eftermiddagssolen som strålade in mellan trädkronorna.

Efter att vi hade villat bort oss en stund i skogen hittade vi rätt igen och kom tillbaka ut till ängen intill Skokloster slott och de ljuvligt vackra gullvivorna som blommade där då.

Just denna utflykt till Skokloster var egentligen inte planerad utan blev ganska så spontan. Jag är så tacksam för att vi gjorde den. För den där skogspromenaden fyllde på med så mycket positivt!

Lämna en kommentar

Annons
Annons