Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Workoutstories

Tough Viking 2019 – race-rapport

Tough Viking 2019

Tough Viking 2019 – både för vuxna och barn – första gången för oss och vilken upplevelse det var. I lördags deltog 7-åringen Tough Viking Kids och jag och mannen sprang Tough Viking för vuxna. Här kommer vår Race-rapport om detta äventyr!

Vi hade helt klart tur med vädret denna dag. Solen sken, det var bitvis lite molnigt och det blåste knappt något alls. Vi hade uppehåll från regn hela dagen fram tills vi alla var klara med våra lopp. Precis när vi hade ätit upp vår picnic-lunch på eftermiddagen och skulle börja dra oss hemåt öppnade sig himlen. Men det gjorde ingenting då. Huvudsaken var att vi slapp det medan vi sprang.

Vi kom fram till Stadion fulla av förväntan och lite nervösa inför det som komma skulle. Jag och mannen fick vänta ett tag på att bli av med nervositeten. Det var nämligen 7-åringen som skulle springa sitt hinderbanalopp först.

Tough Viking Kids 2019

I Tough Viking Kids för barn mellan 5 och 11 år ställa upp. Lillasyster i vår familj, som fyller fem först i sommar, kunde alltså inte vara med. Hon hängde hemma hos sin moster medan jag och mannen var med Storebror. Det var många barn och föräldrar på startområdet och stämningen var på topp.

Det var tydligt att den här killen var lite pirrig inför loppet, vilket man kan förstå. Vi hade försökt förbereda honom på hur hinderbanan skulle vara, men tävlingsmänniska som han är var han nog lite orolig för hur det skulle vara och hur det skulle gå.

Vi peppade honom allt vi kunde innan loppet, var med på hans uppvärmning och när startskottet ljöd sprang vi med honom på sidan om. Det var så härligt att se hans tävlingsinstinkt och han höll ett bra och jämnt tempo hela loppet.

Tough Viking Kids är 1,5 kilometer långt och består av ca tio hinder. Barnen fick ta sig över nät, murar, ramper, lerhögar och balansgångar. De fick också bära tunga Jeep-tanks, hoppa mellan Ninja-plattor och som avslutning skulle de ta sig förbi ett gäng stora amerikanska fotbollsspelare.

Armgång fick de också göra. De hindret och samtliga övriga klarade sonen galant. Förstå vad stolta vi var, jag och mannen, när vi sprang bredvid honom och såg honom gå i mål!

Direkt efter målgång fick han sin medalj och i samma stund som han var klar med loppet var han som en annan pojke mot innan. Nu var han avslappnat, glad och galet stolt. Så härligt att se!

Han började direkt prata om nästa gång detta lopp är och att han vill springa det då igen. Snacka om att han har hittat till ett lopp som passar honom!

Tough Viking 2019

När sonen var klar med sitt lopp gick vi bort mot Stadion (Tough Viking Kids startade en bit bort, vid Sophiahemmet) och vi vuxna började göra oss redo inför vårt lopp. Min syster och dottern slöt upp eftersom hon skulle ta barnen medan jag och mannen sprang.

Det var hela tiden hög stämning inne på Stadion. Musiken pumpade högt, alla var glada och taggade och det låg mycket endorfiner i luften.

Klockan 12.50 ljöd startskottet för mig och mannen och tillsammans med ett 100-tal andra sprang vi iväg i vår grupp. Jag hade ett enda mål med loppet och det var att inte riva upp min knäskada igen. På grund av det och det faktum att jag inte är tillräckligt stark för att klara ett antal av de klättrings- och armgångshinder som fanns längs med banan gjorde att jag fick springa många straffrundor. Men det var också många hinder som jag klarade och som jag är galet stolt över att jag gjorde!

Det Tough Viking-lopp som vi sprang i lördags är 8 kilometer långt och består av runt 25 hinder. Jag och mannen sprang bredvid varandra. Det var både kul och tryggt att ha honom vid min sida. Vi peppade varandra och han hjälpte mig vid vissa av hindren. Vi hoppade över eld tillsammans, dök ner i iskallt vatten vid ett par tillfällen, sprang i djupa lerhögar och över gyttjediken, kånkade tunga saker som Jeep-tanks, stockar, kedjor och Bulgarian Bags och vi svingade oss i lianer. Bland annat. Oj, vilken galen grej alltså!

Jag är stolt över att vi båda klarade av det, men jag är mest stolt över mannen som lyckades med vissa hinder som varken han eller jag hade trott att han skulle klara av. Han bevisade att han är stark som en björn!

När vi sprang in på Stadion, efter åtta kilometer och en mängd olika hinder inne i skogen, hade vi fyra hinder kvar. Jag fick ta ett antal straffrundor då jag inte klarade några av dem. Straffrundorna som där var i form av fem trappintervaller var galet jobbiga i sig. Sista hindret var det triangelformade nätet, som syns på bilden. När vi hade tagit oss över det såg vi min syster och våra barn sitta på läktaren och heja. Det var en så underbar stund – att springa i mål med mannen och mötas av dem!

Vi high-fivade varandra och kramades och skyndade oss sedan att byta om till torra kläder. Jag och mannen var rejält nerkylda efter att ha dykt i 6-gradigt vatten och sprungit i lera och gyttja. Men tänk att det var det värt!

Om jag rev upp knäskadan igen?

Nej, tack och lov så gjorde jag inte det! Men så var jag också extremt försiktig och så fort jag kände av knät det minsta lilla så hoppade jag över det hindret och tog straffrundorna istället. Jag var lite nojig när jag efter knappt halva Mega Monkey Bar var tvungen att hoppa ner för att jag inte orkade ta mig hela vägen och det var så pass högt hopp att jag inte visste om knät skulle klara det. Men genom att jag landade med båda fötterna samtidigt och böjde knäna lätt i landningen samt samtidigt föll framåt så att jag tog emot med händerna så klarade knät av det.

Mannen klarade sig också skadefri, bortsett från några krampattacker och blåmärken.

Om jag kommer göra en Tough Viking igen?

Mannen är taggad på att göra en om ett år igen. Och jag känner också att det skulle vara kul. Nu vet jag exakt vad det går ut på och vad jag behöver träna på för att klara fler av hindren. För om jag ska göra en Tough Viking igen så ska jag göra den ännu bättre än denna gång.

Om sonen vill göra en Tough Viking Kids igen behöver vi alltså inte tvivla på. Det vill han. Få se om han får med sig sin lillasyster, som då har fyllt fem, nästa gång.

Nästa Tough Viking i Stockholm går av stapeln den 24 augusti och är den längre versionen på 15 kilometer. Läs mer här om du är intresserad!

5 kommentarer

Lämna en kommentar

Annons
Annons