Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Healthstories

Det här är varför jag tränar

Varför jag tränar

Vår helg har till stor del bestått av trädgårdsarbete och det framför allt i form av grävning och många vändor med tung skottkärra. Vi fick verkligen jobba hårt med kroppen och det känns av idag, kan jag meddela. I samband med att vi gjorde detta kom jag att tänka på att det är just detta som är mitt varför till att jag tränar.

Varför jag tränar – här får du anledningen

Att jag känner mig stark ger mig ett sådant skönt självförtroende. Att vara stark underlättar också väldigt mycket i min vardag. Om jag inte hade varit så pass stark som jag är hade jag aldrig orkat med helgens trädgårdsjobb, åtminstone inte utan skador, ont i ryggen eller liknande. Det är just därför jag tränar: För att vara stark och uthållig i vardagen.

Jag vill inte vara begränsad eller behöva ta pauser bara för att jag inte orkar. Jag vill orka göra sådana saker som att gräva en stor djup grop och sedan fylla den med tungt singel. Jag vill kunna lassa skottkärran full och tung och sedan orka dra den över trädgården. Jag vill kunna dra, lyfta och lassa – allt sådant som kan tänkas behövas när man ska göra grunden för ett växthus.

Lördagen bestod mest av grävning. Jorden var bitvis så hård att vi fick hacka ordentligt med spaden för att kunna ta oss igenom. Tur där att mannen är ännu starkare än mig och kunde bemästra den hårda jorden. Vi grävde i all evighet, kändes det som. Och vi körde mängder med skottkärror, fulla med jord, in i skogen. Till slut hade vi grävt klart!

På söndagen täckte vi de djupa hålen med markduk och lassade över med singel. Vi hade en stor hög singel på garageuppfarten och det visade sig att vi behövde allt singel för att fylla upp alla hålen i grunden vi hade grävt.

Jag vet inte hur många skottkärror jag fyllde och drog igår, men många var de och tunga var det. Medan jag stod där och lassade på med tungt singel blev det så tydligt för mig hur mycket nytta jag hade av min bålstyrka och benstyrka. I varje grävtag kopplade jag på bålstyrkan och avlastade på så vis ryggen. Jag såg även till att böja på knäna ordentligt och använda benstyrkan i varje spadtag. Hela kroppen var med – och det är precis det som jag känner av idag!

Så här såg det ut medan vi höll på igår. Lagom till att singlet på garageuppfarten hade tagit slut hade vi också fyllt upp med så mycket singel som behövdes för att vårt växthus ska få den grund det behöver.

Tänk, vilket jobb som ligger bakom det växthus som snart ska få komma upp här. Men det är också en väldigt härlig känsla att vi orkar och klarar att göra allt detta själva!

Mitt varför till att jag tränar är alltså för att vara stark i min vardag, oavsett om det handlar om trädgårdsarbete, att bära matkassar eller att leka med barnen. Jag vill känna mig obegränsad till att göra det som behövs och det jag vill. Håll med om att det är en skön känsla när man har ork till allt sådant?!!

Lite annat trädgårdsarbete hanns med i helgen också. Jag planterade om mina dahlior till att få vara i några av lådorna i odlingshörnan. I samband med det planterade jag också ett gäng fler dahliaknölar. Hoppas nu på många fina dahlior i sommar!

Att orka sitta på huk länge vid trädgårdslandet och inte känna av ryggont efter ett gäng timmar med ogräsrensning – det är också sådant som är viktigt för mig att jag kan. Att vara stark, uthållig och vältränad gör ens vardag så mycket enklare och roligare. Det uppskattar jag!

4 kommentarer

  1. Ja du o förr behövde man inte träna då höll man på med kroppen hela tiden.. Så tokigt det har blivit egentligen.. : )

      1. Det är riktigt skönt att känna att kroppen håller, även om jag avskyr trädgårdsarbete, men vi la om vår framsida för ett par år sen o tog bort plattor o gräs på ca 80-100kvm o då kördes det grus kan jag säga, sånt arbete gillar jag, eller köra vet eller så.. Skottkärra ska det vara annars får det kvitta..

Lämna en kommentar

Annons
Annons