Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Travelstories

Toftaholms Herrgård och om saker att göra i dess omgivningar

toftaholm herrgård

Detta är ett sponsrat inlägg i samarbete med Toftaholm Herrgård i syfte att lyfta just Toftaholm Herrgård. Alla mina åsikter och tankar är som vanligt mina egna.

Så här i semestertider och för er som fortfarande har semesterdagar kvar och kanske har tänkt spendera dem i Småland vill jag tipsa om saker att göra runt och i närheten av Toftaholms Herrgård, alltså i trakterna kring Värnamo. Jag och familjen besökte denna herrgård för ett par månader sedan och detta är det tredje och sista inlägget i den sponsrade inläggsserie som jag gör tillsammans med Toftaholms Herrgård.

Här kan du läsa mina tidigare sponsrade inlägg i denna serie:

Tipsen på aktiviteter i denna del av Småland i det här inlägget är främst tänkta för barnfamiljer, men det finns också några tips som passar för vuxna och kulturellt intresserade. Hoppas att ni har nytta av dem denna sommar eller en annan gång!

Lite beroende på hur gamla barnen är så kan ju en promenad bort till en gammal ruin fungera som en spännande aktivitet en förmiddag. Så var det i alla fall för våra barn när vi var där.

Efter frukosten på söndagen promenerade vi bort mot den lilla sjön och den bro som leder över till en liten ö på andra sidan av vattnet.

Där passerade vi fina hästar, som betade precis intill vattnet.

Vi gick vidare och såg Toftaholms Herrgård på andra sidan av vattnet.

Och strax därefter var vi framme vid den gamla ruinen. Vi läste om dess historia och imponerades av hur gammalt det där stenröset är.

Om man vill göra lite mer aktiviteter än en promenad så finns det en hel del att göra i omgivningarna kring Toftaholms Herrgård och i trakterna runt Värnamo.

Här får du några exempel:

  • I Sagomuseet i Ljungby kan du besöka trollberg, offerkällor, borgruiner, drakskatter, trollträd och herrgårdar med spöken!
  • Vandalorum är ett internationellt konst- och designcentrum med ett nationellt uppdrag och stark regional förankring. Det har en total utställningsyta på 3000 kvadratmeter och erbjuder utställningar av formgivning och konst som byts ut kontinuerligt under året.
  • I Värnamo kan du besöka Bruno Mathsson center. Bruno Mathsson (1907-1988) hör till de främsta bland 1900-talets svenska formgivare. Ta del av hans avskalat eleganta och tidlöst moderna möbelformgivning.
  • Sjön Bolmen är tillsammans med Bolmsö Sveriges tioende största sjö. Här kan du hyra båt, fiska eller njuta av både cykel- och vandringsleder runt sjön.
  • Apladalen, belägen mitt i Värnamo, är en levande hembygdspark med bevarade äldre byggnader och smådjursladugård. Det är en rofylld oas inbäddad i lummig grönska. Här finns promenadslingor som ringlar fram under grönskan invid Lagaån.
  • Store Mosse Nationalpark är Sveriges största myrområde söder om Lappland. Här finns flera nordliga växtarter och några av norrlandsmyrarnas fåglar.
  • I hjärtat av Småland ligger Glasriket. Här utför glasblåsarna sitt unika hantverk på samma sätt som man gjort under flera hundra års tid här i trakten.

Förslagen på aktiviteter är hämtade från Toftaholm Herrgårds hemsida. Klicka in där om du vill läsa på mer om vad man göra i och runt herrgården.

Detta är ett sponsrat inlägg i samarbete med Toftaholm Herrgård i syfte att lyfta just Toftaholm Herrgård.

Lämna en kommentar

Annons
Annons