Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Travelstories

Katthult – gården där filmerna om Emil spelades in

Katthult

Vi hade just varit i Bullerbyn, eller Sevedstorp som byn egentligen heter, på förmiddagen. Lunchen hade vi ätit på en mysig gård någonstans i närheten.

Kohage i Småland

Kohage i Småland

Intill den gården fanns det hagar med kor och vi stod där och tittade en stund innan vi åkte vidare. Planen för eftermiddagen var att besöka ännu en plats där en av Astrid Lindgrens böcker har spelats in, närmare bestämt Katthult.

Katthult

Katthult

Den lilla byn Katthult ligger strax utanför Mariannelund och drygt två mil utanför Vimmerby i Småland. På samma sätt som när vi besökte Bullerbyn var känslan av att vara exakt på den plats där barnen i filmen växte upp väldigt tydlig. Det var som att man kunde se Emil och Ida springa runt bland husen och i hagarna, fastän de inte alls fanns där.

Kossorna i hagen hälsade oss välkomna. Och utöver dem fanns det fler fina djur att klappa och hälsa på.

Katthult

Snickarboden var såklart väl värd ett besök.

Katthult

Och i en liten sidobyggnad fanns en liten skolsal, som nog skulle föreställa den skola som Emil gick till på dagarna.

Katthult

Katthult

Efter att vi hade besökt alla hus och uthus fikade vi glass och njöt av den fin sommardag. Det barnen verkade tycka vara allra roligast i Katthult var att klappa de små kaninerna som fanns i en utebur. Så efter glassen blev det en hel del häng inne i kaninburen.

I filmen om Emil i Katthult åker ju familjen till Mariannelund när Emil har stoppat huvudet i soppskålen. Efter att vi kände oss klara med vårt besök i Katthult gjorde vi samma sak, det vill säga åkte till Mariannelund. Där hade vi hört om karamellbutiken som fanns där så den besökte vi. I övrigt fanns det inte så mycket att göra i Mariannelund. Men goda kokosbollar hade de i karamellbutiken!

Kaninhem

Det är nu närmare två månader sedan vi var i Katthult och klappade kaniner. Just det här med att hälsa på djur, och kanske framför allt kaniner, är något våra barn tycker om. Så nu i helgen åkte vi till den lada, som ligger i närheten av där vi bor. Där har de ett kaninhem sedan ett tag tillbaka och barnen var såklart väldigt nöjda över att vi åkte dit.

Kaninhem

Kaninhem

Som sig bör var kaninerna lite avvaktande och rädda. Men när de båda barnen kom med maskrosor och gräs, som de varsamt bjöd på, så kom några av kaninerna fram för att smaka. Så söta!

Oavsett om du vill klappa kaniner, hälsa på i snickerboden eller kolla in det röda, fina huset i Katthult kan jag verkligen rekommendera ett besök på den fina plats där filmerna om Emil i Lönneberga spelades in. Här kan du läsa mer om den platsen.

Lämna en kommentar

Annons
Annons