Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Healthstories

Hur jag klarar av min utmaning med 10 000 steg om dagen

Karin Axelsson - 10 000 steg om dagen

I tre veckor har jag nu kört min utmaning om att gå 10 000 steg om dagen. Det har under dessa veckor blivit tydligt för mig att om jag inte aktivt planerar in promenader så blir det inte många steg per dag. Jag har ett jobb där jag är stillasittande och eftersom jag tar bilen till tåget och har nära mellan stationen och jobbet behöver jag inte gå många steg mellan hemmet och kontoret om jag inte planerar in promenadsträckor.

Jag mäter mina steg med Hälsa-appen i mobilen. Den mäter nog hyfsat korrekt, men det är lite meckigt att hela tiden komma ihåg att ha mobilen med sig och just på grund av det missar jag nog några steg varje dag när jag låter mobilen ligga kvar på köksbänken eller skrivbordet. Kanske att jag skaffar mig ett Fitbit-armband. Jag vill förenkla tillvaron så att det blir enkelt att mäta stegen varje dag.

I Facebook-gruppen 10 000 steg om dagen peppar jag och några andra varandra. Så kul att ni är ett gäng som har hängt med på utmaningen! Om du inte är med i gruppen på Facebook ännu; klicka in här och häng med!

Karin Axelsson - 10 000 steg om dagen

I detta inlägg vill jag berätta om hur min förra vecka såg ut, en typisk vecka när det kommer till 10 000 steg-utmaningen där jag varje dag fick planera in och tänka till för att få ihop mina steg.

Min vecka med minst 10 000 steg om dagen:

Måndag: 10 782 steg

Denna dag behövde jag varken lämna eller hämta barn. Dessa dagar är mer av en utmaning för mig eftersom jag då inte får till de där extra promenaderna till och från förskola och fritids. Med detta i mitt medvetande gick jag en extra omväg på morgonen. Måndag morgnar innebär alltid innebandy med kollegorna och jag brukar först gå till kontoret för att lämna av väskorna där. När jag sedan gick till sporthallen tog jag en omväg dit och promenerade också tillbaka till kontoret, istället för att ta tunnelbanan.

Jag hade en lunch-date och fick mig några steg runt lunchtid på grund av det.

När jag hade jobbat klart för dagen såg jag att jag hade några tusen steg kvar att göra så jag gick en längre väg till pendeltåget och lagom till jag var framme på Centralen hade jag uppnått mina 10 000 steg för dagen.

Tisdag: 10 881 steg

Samma sak denna dag, att jag inte behövde lämna och hämta barn. Jag hade bokat in ett träningspass på House of Shapes på Södermalm. Jag valde att ta pendeltåget till Stockholm Södra och promenerade därifrån. Efter träningspasset tog jag samma promenad tillbaka och tack vare dessa två promenader hade jag gått den större andelen av de 10 000 stegen redan när jag kom till kontoret den morgonen.

Onsdag: 9 937 steg

Denna dag både lämnade jag och hämtade barnen. Som jag brukar när jag gör det parkerade jag bilen vid dotterns förskola och fick då en extra promenad på ca en kvart på morgonen.

På lunchen tränade jag ett pass på en träningsstudio ca 1 kilometer bort från kontoret. Jag valde såklart promenad/jogg både dit och tillbaka, vilket ökade på mina antal steg för den dagen.

När jag hämtade barnen hos deras morfar på kvällen var jag tvungen att gå den kvarts långa promenaden till bilen först och när jag kollade av appen då tyckte jag att det såg ut som att jag hade kommit upp till 10 000 steg vid det laget. Men så här i efterhand ser jag att det “bara” blev 9 937 steg denna dag.

Torsdag: 15 138 steg

Min träning denna dag blev fem kilometers löpning på morgonen. Eftersom jag har med telefonen när jag springer registrerades stegen under denna löprunda och adderade till att jag kom upp i dryga 15 000 steg denna dag.

Själva promenaddelen av denna dagens steg uppgick uppskattningsvis till 10 000 och jag fick njuta av promenader både från förskola och till tåg på morgonen och samma väg tillbaka på kvällen samt av friska rundor på Södermalm när jag valde att promenera en längre del av sträckan till och från den föreläsning jag var på denna dag.

Fredag: 11 139 steg

Promenaden på morgonen i samband med att jag lämnade barnen gjorde sitt till. Jag behövde inte hämta dem på kvällen, men var ändå tvungen att gå bort till förskolan där bilen stod parkerad.

På lunchen var jag tvungen att promenera en del för att ta mig till det Crossfit-gym där jag hade en lektion i handstående.

Lördag: 10 072 steg

Helgerna är svårast för mig när det kommer till att få till alla dessa steg på ett naturligt sätt. På förmiddagen denna lördag var vi iväg och storhandlade mat, men trots att det kändes som att vi hade gått runt i affärer en hel del var jag bara uppe i ca 3 000 steg vid lunchtid.

Jag och mannen gav oss ut på promenad på eftermiddagen och fick njuta av friskt novembermörker och tid tillsammans. Dessutom gjorde denna promenad att jag kom upp i 10 000 steg denna lördag.

Söndag: 10 036 steg

Storstädning och dammsugning av hela huset på förmiddagen gjorde inte att jag kom upp i särskilt många steg. Efter lunch kände hela familjen att vi behövde få frisk luft och dagsljus så vi gav oss ut. Barnen cyklade och lekte med grannbarnen medan mannen och jag gick varv efter varv i området.

Jag var tvungen att gå ett antal varv runt matbordet inomhus på kvällen. Kändes lite fjantigt, men det fick mig att komma upp i de 10 000 steg även denna dag.

Karin Axelsson - 10 000 steg om dagen

När jag summerar förra veckan ser jag att jag i snitt gick 11 140 steg om dagen. Det var bättre än veckan dessförinnan när jag snittade 10 725 steg om dagen.

Jag ser tydligt att det gör skillnad och det är ingen av dessa promenader som jag ångrar efteråt. Att få komma ut och röra på sig lite extra är bara skönt och så välbehövligt! Denna månad snittar jag hittills 10 689 steg per dag medan jag förra månaden gick i snitt 8 928 steg om dagen. Det är ju en stor skillnad med tanke på att jag ändå körde utmaningen mot slutet av förra månaden.

Vissa dagar kan jag känna mig lite stressad över att komma upp i rätt antal steg, men det är mot slutet av dagen så värt det och jag gissar att denna vana kommer sätta sig mer och mer vartefter. Snart behöver jag nog inte räkna stegen utan kommer komma upp i dem ändå på grund av att dessa promenader faller sig naturligt för mig att göra – varje dag.

Om du inte är med i utmaningen ännu. Nu är det dags!!

4 kommentarer

  1. Jag har hund och har därmed inga problem att komma upp i 10 000 steg om dagen. 🙂 Sjukt bra sätt att både få komma ut och skrapa ihop steg, har också ett väldigt stillasittande jobb samt kör bil till och från jobbet.

    1. Hej Bettan, super bra att ha hund av den anledningen! Och som du säger behöver man denna dos av steg, speciellt när man har ett stillasittande jobb. Heja dig!

  2. men du vet man kan alltid torrgå på toan då o då.. 🙂 om man har ett stilla sittande jobb som jag… 🙂

Lämna en kommentar

Annons
Annons