Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Lifestories

Sänk kraven inför jul

Julfrukost med fil och granola

Jag tror att jag skriver om det här varje år inför jul, men jag väljer ändå att göra det igen. Dels för att jag tycker att det är viktigt och dels för att jag ser fler och fler omkring mig stressa för mycket och dessutom må dåligt av det. I jakten att skapa sig en mysig, härlig och “lyckad” jul kan det aldrig vara värt att gå sönder av stress, gå in i väggen eller bli utbränd. Så tänk till när du planerar inför din jul och ta inte på dig för mycket!

Julafton 2017 hemma hos oss

Jag skriver egentligen det här inlägget lika mycket till mig själv. För jag är en sådan där person som älskar julen och allt som hör till. Jag älskar att baka, fixa och pyssla och när jag ser mina drömmars jul framför mig så ser jag ett hus fyllt med pynt där all mat är lagad från grunden och det finns mängder med hembakat fika och hemgjort julgodis. Men jag vet att det inte är rimligt att hinna fixa allt det där och det allra viktigaste för mig är att jag får vara med mina nära och kära under jul.

Så med åren har jag släppt på kraven och prioriterar att bara göra det som är allra viktigast inför jul. Resten får vara eller så fixar vi en enklare lösning för det.

Mina tips för en mer kravlös jul:

  • Fundera på vad som är viktigast att ha med på julen och prioritera det. Resten kanske inte måste fixas med.
  • Prata ihop dig med dina nära kring julklappar. Kanske att ni kan dra ner på dem något? Vi brukar köra lotteri av en julklapp bland oss vuxna. Detta innebär att vi bara behöver köpa en julklapp fastän vi är 6-8 vuxna på julafton. Jag tror att de flesta vuxna ändå känner att de har allt de behöver och själva lotteriet blir dessutom ett roligt inslag. Dra också ner på julklapparna till barnen. Risken är annars att det eskalerar med åren.
  • Om du firar julen hemma och ska ha familjen/släkten/vännerna hos dig: be alla att bidra till julbordet genom att ta med sig mat.
  • Om du känner dig stressad över att behöva stå i köket mycket dagarna innan jul överväg att köp all mat färdiglagad. Det går att beställa mat och du kan köpa hembakat fikabröd från konditoriet. För egen del kommer vi för första gången någonsin äta julbord på restaurang på julafton istället för hemma. Det ska bli fantastiskt skönt och mysigt, något jag inte trodde att jag skulle säga för ett par år sedan.
  • Jag blir själv väldigt stressad av att gå i fysiska butiker under december månad. Det är en sådan hysteri och stress i dem. Därför väljer jag att hellre att handla allting online. Gör det du också. Så gott som allt finns att handla på nätet och oftast finns det så pass långa bytestider att den som får gåvan har möjlighet att byta den efter jul om det blir fel sort eller storlek.
  • Sänk ner axlarna, andas in och planera in tid för egentid med träning,  yoga och/eller meditation. Det behöver du mer än någonsin när julstressen utanför dörren är som mest stressig.

Julfrukost

Istället för att känna stress och press vill jag njuta av lugna stunder med tända ljus och hyacinter som doftar. Sådant prioriterar jag inför och under julen!

Älskar för övrigt änglaspelet och ska plocka fram det nu inför första advent.

Julfrukost med fil och granola

Vill också frossa i apelsiner nu och ska pyssla fram ett gäng apelsiner med kryddnejlikor i. Också det sprider en så härlig doft i huset!

Lova mig att du inte stressar för mycket nu inför jul, att du släpper på kraven och njuter av friden och närvaron med dina kära istället. Varma kramar från mig!

Lämna en kommentar

Annons
Annons