Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Kitchenstories

Julgodis tips

julgodis tips

Ännu en intensiv och rolig helg är förbi, denna gång med bland annat fotbollscup för sonen, fix med julklappar och en hel del julstök i köket. Vi passade på att vara utomhus en del också, men gårdagens snöande som blev till tö innan det nådde marken var tyvärr inte så upplyftande. Frisk luft fick vi i alla fall och vi hittade lite mossa i trädgården att dekorera vår hyacinter inomhus med. Fint!

Igår kom min syster över till oss och på agendan stod julbak och julgodistillverkning hemma hos oss. Båda hon och jag hade planer på att göra många sorter, men det blev inte så många som vi hade tänkt oss. Barnen ville vara med och timmarna gick snabbt, men vi kunde i alla fall summera till ljuvligt goda saffransbullar med vaniljkräm som hon gjorde och Rocky Roads samt Snickers, som jag gjorde. Mums på alltsammans!

julgodis tips

julgodis tips

Mina julgodis tips

Om jag skulle vara tvungen att välja enbart två olika sorter att ha på julgodisbordet så skulle det vara just de två jag gjorde igår: Snickers och Rocky Road. Här får du några tips att anamma om du vill när du själv gör dessa godisar till jul. För visst älskar du dem lika mycket som jag?

Det går att göra Snickers på hälsosammare vis och det hittar ni exempel på här:

Gårdagens Snickers var dock allt annat än hälsosamma, men en njutning för själen. Receptet jag följde var ett som min mamma brukade göra till jul, ja alltid till jul som jag minns det. När jag äter dessa Snickers minns jag mamma och myser av det minnet!

julgodis tips

Mammas Snickers till jul

  • en burk jordnötssmör (välj gärna ekologisk och utan onödiga tillsatser)
  • 2 dl ljus sirap
  • 1 dl socker
  • 9 dl Kellogg’s Special K
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 200 gram ljus choklad
  • 50 gram mörk choklad

Häll jordnötssmör, sirap och socker i en kastrull. Koka upp medan du rör i smeten då och då. Låt svalna något. Häll i flingor och vaniljsocker. Rör runt ordentligt. Häll upp smeten i en form, bred ut och ställ in i kylen en stund.

Smält den ljusa chokladen över ett vattenbad. Häll chokladen över jordnötssmeten. Smält den mörka chokladen på samma sätt och ringla den över den ljusa så att fina mönster bildas.

Ställ in i kylen igen och låt stelna ordentligt innan du skär upp i bitar och serverar.

julgodis tips

julgodis tips

Jag gjorde ju Rocky Road igår också. Bilderna är tyvärr inte så fina pga riktigt dåligt fotoljus. Inte lätt att vara fotograf när solen går ner vid 14 och det aldrig blir riktigt ljust på dagarna… Ni får försöka se den ljuvliga Rocky Roaden framför er!

Gårdagens Rocky Road gjorde jag enligt det andra receptet via denna länk. Jag valde dock att inte ha mini-marschmallows i denna gång och tillsammans med Dumle Original hade jag även den tillfälliga smaken Dumle Cranberry. Wow, det blev riktigt gott!

julgodis tips

Jag känner mig nöjd med att vi nu har två sorters ljuvliga julgodisar att pynta vårt julgodisbord med och utöver det riktigt gott julfika i frysen!

Lämna en kommentar

Annons
Annons