Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Healthstories

Pepp inför att ljuset kommer tillbaka

Morgonlöpning i Stockholm på hösten

Jag tycker att den period vi är inne i nu är väldigt tuff rent mentalt. Detta beror mycket på avsaknaden av snö och att vi inte har haft så mycket sol de senaste veckorna. Det gör att mörkret blir mer påtagligt och jag får vissa dagar kämpa för att bli pigg, oavsett hur mycket eller lite jag har sovit på natten. De dagar som är mulna och när jag inte hinner ta mig ut någonting medan det finns något som ska föreställa dagsljus utanför dörren känns som att jag går runt i en dvala. Jag vet att jag inte är ensam om detta och jag tänker att jag ska försöka peppa mig och er andra med några positiva ord om det som vi faktiskt står inför.

Ljuset är på väg tillbaka

Den 22 december i slutet av förra året firade vi vintersolståndet, det vill säga det dygn på året som hade den längsta natten och den kortaste dagen. Efter det dygnet vände det och vi har sedan dess fått allt längre dagar och kortare nätter. Fram till sommarsolståndet, som i år inträffar den 20 juni, blir dagarna i genomsnitt tre minuter och 20 sekunder längre per dygn. Det blir bokstavligen talat allt ljusare för varje dag nu och jag vet själv att jag brukar märka av det väldigt tydligt fram i februari. Åh, vad härligt det är att vi har denna ljusa tid framför oss!

Jag ser fram emot många stunder under vårvintern och våren när jag kan rikta ansiktet mot solen, likt denna gång, och bara suga in all D-vitamin och energi jag kan få. Kanske har vi också turen att snart få snö till oss och med den kommer det också lysa upp mer.

Tills dess att solen, dagsljuset och kanske snön kommer kunna ge mig mer energi kommer jag hålla i min träning, mina promenader, mina försök att komma ut varje dag i dagsljus och se till att få tillräckligt med sömn. Även om det inte känns så alla dagar vet jag att allt detta ger mig möjlighet till att vara så pigg som möjligt.

Se till att ge dig själv förutsättningar för en så pigg period som möjligt och var snäll mot dig själv. Det är inte konstigt att vi i detta kompakta mörker kan känna av depression eller nedstämdhet. Det är okej, men försök att intala dig själv att vi faktiskt går mot ljusare tider nu!

Fakta: SMHI

Lämna en kommentar

Annons
Annons