Det har gått några dagar in på det nya året, men först nu kommer ett inlägg om vår nyårsafton 2019/2020. Här kommer bilder och text om hur jag, familjen och några av våra vänner spenderade våra sista timmar under vårt förra decennium.
Vår Nyårsafton 2019/2020
Jag inledde min Nyårsafton med en springtur ner till vår lilla sjö och hem igen. Så många gånger som jag har sprungit just den rundan och ändå tröttnar jag aldrig! På vägen hem från sjön kom solen fram och gav löftet om en fin Nyårsafton.
Resten av dagen var lugn och skön på hemmaplan. Vi förberedde och fixade inför kvällen. Jag gillar att göra alla förberedelser i god tid inför en middag så att det finns marginal för små missöden eller att bara softa innan gästerna kommer. Vårt nyårsbord var dukat redan strax efter lunch.
Barnen var otåliga innan deras moster och vännerna, som har barn i deras ålder, kom. De hade klätt sig fint och såg fram emot kvällen.
Så kom de och plötsligt hade vi två små prinsessor framför granen!
Nyårsförrätten – potatisblinier med löjrom
Jag hade förberett det mesta av förrätten tidigare på dagen så när det var dags för oss att slå oss ner till bords var det bara att toppa dessa potatisplättar med löjrom, créme fraiche, rödlök, gräslök och citron. Receptet på plättarna hittar du här. Då barnen inte ville ha med löjrom och de andra tillbehören fick de toppa sina med vispad grädde och lingonsylt istället.
Jag tyckte själv att förrätten var väldigt god. Potatisplättarna var enkla att göra och eftersom jag gillar när det går att förbereda det mesta innan kommer jag garanterat laga denna rätt igen.
Jag hade min syster till bordet. Det var jag glad över!
Nyårsvarmrätten – högrevsburgare med goda tillbehör
Så började vi fixa klart med varmrätten. Vi hade valt något som kanske är lite otippat till nyår, men som de allra flesta vuxna och barn gillar, det vill säga högrevsburgare. Med tillbehör som picklad rödlök, tryffelaioli och cornichons blev detta mycket gott. Vi gjorde också klyftpotatis och sötpotatis pommes till burgarna.
Nyårsefterrätten – glassbomb
Även efterrätten hade jag förberett och var bara att ta fram ur frysen. Dels hade jag gjort en glassbomb, enligt detta recept, och dels hade jag fryst in vanlig vaniljglass i en sockerkaksform i form av en fjäril. Jag toppade glassbomben med några maränger och tände tomtebloss i de båda glassarna.
Det var lite svårt att få fyr i alla tomtebloss samtidigt och de gjorde dessutom brännmärken i vårt träbord så just tomteblossen var ingen succé. Men det var fint att se på elden i alla fall!
När tomteblossen hade brunnit ut hällde jag hemgjord kolasås på glassbomben och sedan skyndade vi oss att äta av efterrätterna innan de smälte bort.
Vi gjorde glassbomben även förra året till nyår och den blev ännu lite finare då, måste jag säga. Kolla in receptet på min glassbomb här – helt klart värd att göra fler gånger!
Efter att middagen var uppäten var det några timmar kvar till 12-slaget. Det var kul att leka lite maskerad med de olika nyårspins och masker som vi hade.
Vi spelade spelet Rackare tillsammans. Kompisarnas barn hade somnat vid det laget, men våra barn höll sig vakna.
Strax innan 12 gick vi ut och tände fler tomtebloss samt kollade på grannarnas fyrverkerier. Vi skålade in det nya året och kramades. Vad fint det var att få inleda det nya decenniet med de allra närmaste!
Hoppas att även du hade en fin nyårsafton!