Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Workoutstories

Träningsövningar med Fitnessboll

Träning med boll

Under de senaste veckorna har jag hittat till ett gäng nya träningsövningar med Fitnessboll/Gymboll/Träningsboll (kärt barn har många namn) och igår tränade jag ett pass hemma med denna boll. Här kommer några av de träningsövningar med Fitnessboll som jag gjorde.

Träningsövningar med Fitnessboll

Träningsövningar med Fitnessboll

Vi har en boll hemma som är 65 centimeter i diameter och fungerar bra för både oss vuxna och barnen att träna med. Vill du öva din balans kan du sätta dig på den och försöka lyfta fötterna från golvet. Tänk på att hålla en stark core hela tiden och fokusera blicken på en punkt.

Träningsövningar med Fitnessboll
Träning med boll

Mitt fokus med gårdagens träningsövningar med boll låg främst på träning för bål, rumpa och ben. Den övning som jag visar först här är en riktigt bra övning för bålen. Börja med så raka ben som möjligt medan du har fötterna på bollen och händerna i golvet. Här är det super viktigt att du spänner till din core ordentligt och håller den stark genom hela övningen.

Dra in knäna mot magen och sedan tillbaka till utgångsläget. Håll benen i rörelse hela tiden och gör övningen i så många repetitioner som du orkar.

Träning med Fitnessboll

Knäböj samtidigt som du lyfter armarna över huvudet, med bollen i händerna, är en bra övning för ben och rumpa samt ger även axelträning.

Träning med boll

Jag drog fram mattan och gjorde några övningar på den också.

Träning med boll

Sätt dig på rumpan och stoppa bollen mellan benen. Pressa låren hårt, hårt mot bollen. Håll ett par sekunder innan du släpper pressen. Fortsätt att göra detta i max antal repetitioner.

Träning med boll
Träning med boll

En bra övning för framför allt baksida lår är denna höftlyftsövning. I utgångsläget har du rak kropp medan du pressar höften så högt upp mot taket som möjligt. För in fötterna mot rumpan och fortsätt hela tiden att pressa höften upp mot taket. Upprepa rörelsen så många gånger som möjligt.

Träning med boll

När du gör samma övning med ett av benen i luften blir övningen ännu yngre och mer effektiv. Även här är det viktigt att pressa höften så högt upp mot taket som möjligt. 

Träning med boll

Jag avslutade gårdagens träningspass med Fitnessboll med armhävningar. Genom att ha fötterna på bollen medan du gör armhävningar blir övningen extra tung och du får dessutom träna balans och core samtidigt.

Det var några övningar med boll. Visst finns det många bra övningar man kan göra med Fitnessbollen!!

Fler tips på träningspass med boll:

2 kommentarer

  1. Jag är så usel på hemmaträningen…. lyssnar just nu på podden Frisk utan flum o fastnar på detta med styrka 2-3ggr i veckan, får ju till ett pass när jag kör min bodypump, men skulle behöva lite mer ju… Å det är ju så lätt att bara köra 10min egen styrka med kroppen varje dag, men jag gör det inte…. Synd att det är svårt att köra några övningar när man borstar tänderna.. 🙂 Känns som jag behöver annat än knäböj, för det funkar ju… 🙂

    1. Du kanske kan få till en rutin där du sätter på något bra på TVn och kör ett gäng träningsövningar framför den?

Lämna en kommentar

Annons
Annons