Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Kitchenstories

Vegetariska kåldolmar med havreris – recept

Vegetarisk kåldolme med havreris

Att gå på lunchevents där ny, fräsch mat presenteras är härligt i sig. Men det är minst lika härligt att efter det testa att tillaga maten själv. Det lunchevent jag tänker på just nu är det härliga med Fazer och Paul Svensson när vi fick äta en ljuvlig 3-rätters lunch med Frebaco Havreris som huvudingrediens. Med oss  från eventet fick vi Pauls recept och jag var såklart tvungen att laga hans magiska vegetariska kåldolme så snart jag hade möjlighet. Här kan du läsa allt om presseventet med Frebacos nya havreris och Paul Svensson.

Vegetarisk kåldolme med havreris

Tanken med att laga kåldolmarna med havreris var att det skulle vara både härligt och gott, men tyvärr skedde några missöden på vägen innan jag till slut fick till rätten som jag ville ha den. Så kan det vara ibland och skam den som ger sig!

Det som blev lite tokigt när jag skulle laga denna vegetariska kåldolme var att jag inte hade tillräckligt med tid. När ni kollar in receptet lite längre ner i detta inlägg ser ni nog att det innefattar många olika moment och att stressa sig igenom dem blir ju inte bra.

När lunchen skulle stå på bordet hade jag inte hunnit tillaga rätten klart utan fick servera den utan den smakrika såsen och utan att kåldolmarna var helt färdiga.

Vegetarisk kåldolme med havreris

Så här såg vår lunch ut och som ni kanske kan gissa var det inte så många i familjen som tyckte att den var god. Inte jag heller för jag jämförde den ju med Pauls magiska kåldolmar från veckan innan.

Vegetarisk kåldolme med havreris

Efter vår lunch fanns det mycket mat kvar och jag valde då att laga klart maträtten. Jag lät kåldolmarna brässeras i ugnen och jag tillagade den goda såsen. Vilken skillnad på kåldolmarna det var när jag hade gjort det! Om ni ska göra dessa vegetariska kåldolmar; se då till att göra hela receptet innan du äter av dem.

Vegetariska kåldolmar – recept

  • 400 g Frebaco Kvarn Havreris (grundkokt)
  • 500 g växtbaseradfärs (formbar Anamma)
  • 2 ägg
  • 150 g riven champinjon
  • 250 g vitkål/lök kokt med grönsaksbuljong/smör
  • 2 dl grönsaksbuljong
  • 1 msk honung
  • 1 st vitkål, litet
  • 5 kvistar timjan
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 200 g lingon
  • salt & svartpeppar
  • smör till stekning

Gör så här:

Sätt ugnen på 120 grader. Skär loss rotfästet på vitkålen och spara. Koka upp rikligt med vatten i en kastrull och lägg i vitkålen. Lyft blad efterhand som de trillar av huvudet och kyl. Försök att få ut 12 stycken.

Strimla resterande av kålen och rotfästet. Sautera strimlad kål mjuk med vitlök i lite olja. Smaka av med salt. Svetta champinjon mjuk i en kastrull under lock. Låt svalna.

Blanda växtbaseradfärs med ägg, kål, svamp, vitlök, hackad timjan och havreris. Smaka av med salt och svartpeppar. Forma blandningen till järpar på oljad plåt. Baka i ugn till fast konsistens. Bryn sedan hastigt i stekpanna med lite smör.

Vik in järparna i kålbladen och bind upp. Bryn kåldolmarna i en panna. Tag av från värmen och ringla över

honung samt slå på buljong. Brässera i ugn i ca 20 min under lock. Ös buljongen över kåldolmarna efter halva tiden. Tag ut och häll av skyn, spara skyn till havresåsen.

Vegetarisk kåldolme med havreris

Söt-syrlig havresås

  • 1 dl Frebaco Kvarn Havreris (grundkokt)
  • 3 dl sky (från kåldolmarna)
  • 2 msk ättika
  • 1 kruka färsk persilja
  • salt & svartpeppar

Stek havreriset krispigt i lite smör. Slå på ättika och sky. Låt sjuda hastigt och vänd upp med persilja. Smaka av med salt och svartpeppar.

Servera kåldolmarna med potatispuré, rårörda lingon och picklad rödlök.

Vegetarisk kåldolme med havreris

Jag har ätit dessa vegetariska kåldolmar i matlådan tre dagar i rad den här veckan och än har jag inte tröttnat. Det får man ju säga är ett bra betyg ändå!

Tack för denna inspiration, Paul, Fazer och Frebaco Kvarn!

Lämna en kommentar

Annons
Annons