Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Kitchenstories

Färga ägg med lökskal – fina ägg till påsk

Färga ägg med lökskal

Påsken närmar sig med stormsteg och för att ligga steget före kan det vara klokt att förbereda med en del påsksaker redan denna helg. De senaste åren har jag färgat ägg naturligt av råvaror som rödkål och gurkmeja (klicka på länken för att hitta till det inlägget) och sist var det med hjälp av lökskal som jag färgade mina ägg.

Här vill jag berätta om hur du färgar ägg med lökskal. Beroende vilka slags lökskal du använder kan resultatet bli lite olika färgmässigt. Men fint blir det oavsett och enkelt är det!

Färga ägg med lökskal

Börja med att skala ett gäng lökar. Ta vad du har eller köp hem de lökar du vill använda. Förslag på lökar att använda skalet från är gul lök, rödlök och schalottenlök. För de ägg du ser i detta inlägg har jag använt skalet från vanliga gula lökar.

Färga ägg med lökskal

Lägg ett gäng ägg i en kastrull tillsammans med vatten och lökskal. Droppa i lite vitt vinäger eller ättika också. Detta för att färgen ska fästa bättre på skalet. Låt äggen koka så länge som du vill, dvs kortare om du vill ha löskokta ägg och längre om du vill ha hårdkokta.

Ta kastrullen från plattan, men låt äggen ligga kvar i vattnet att svalna. Ju längre tid de ligger kvar desto mörkare blir färgen. De ägg som du ser på bilderna låg i ca en timme i vattnet.

Färga ägg med lökskal

Färga ägg med lökskal

Plocka ur äggen ur vattnet och förvara dem i kylen. Om du vill att äggen ska få en glansigare yta kan du pensla dem med olivolja.

Färga ägg med lökskal

Färga ägg med lökskal

Visst är de vackra, dessa ägg?

Det enda som är negativt är att man är tvungen att skala bort det vackra skalet när man ska äta dem. Man får helt enkelt njuta av dess skönhet så länge som man kan.

Påskharar till dukningen i påsk

Äggen är fina att låta ligga framme som de är. Eller så väljer du att göra söta påskharar av dem till påskdukningen. I ett inlägg om ett par dagar kommer jag berätta om hur jag och barnen gjorde denna söta påskhare förra året till påsk. Harens huvud består av de lökfärgade äggen, som du säkert ser.

Förutom att färga äggen med hjälp av rödkål, gurkmeja eller lökskal kan du testa dessa råvaror, som tydligen också ska fungera:

  • blåbär
  • rödbeta
  • kaffe

Spännande, måste testa dessa!

Lämna en kommentar

Annons
Annons