Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Lifestories

Förodla tomater – steg för steg-guide

förodla tomatplantor

Jag gillar att fröså blommor, grönsaker och frukter. Dels är det härligt att få börja odlings- och trädgårdssäsongen så tidigt som möjligt på året och dels är det en trevlig känsla att ha lyckats driva upp en växt från ett litet frö till en stor planta. Genom åren har jag frösått olika växter, allt från lavendel till basilika. I år är det tomatplantor som jag har förodlat och så här i slutet av april har jag hopp om att det kommer kunna bli både många och stora tomatplantor. Läs om hur vi har förodlat våra tomater här!

förodla tomatplantor i växthus

Förodla tomater – så här gjorde vi

Det var en söndag i mitten av mars som dottern och jag tyckte att det var dags att stopp tomatfröna i jord. Det var en solig dag och varmt för att vara mars, men vi visste att det var alldeles för tidigt för att ha de små krukorna ute i växthuset. Det var dock mysigt att kunna hålla till där medan vi satte fröna i jord.

förodla tomatplantor

Vi fyllde de små såkrukorna med såjord och vattnade igenom dem. Vi hade valt två olika sorters tomatfrön i butiken och ansvarade för varsin sort, hon och jag. Så satte vi några tomatfröer ytligt i vardera kruka och täckte med lite jord.

förodla tomatplantor

Vi hade plockat fram så gott som alla små krukor vi äger och det tog en stund att fylla alla med jord. Vi skarvade till och med med plastlådor och förbrukade vindruvsaskar för att ha plats för alla fröna. Till slut var vi klara och vi ställde då in alla krukorna inomhus då de ska förvaras varmt i ca 20-22°. Där inne såg jag till att vattna och spraya dem så pass ofta att de hela tiden höll sig fuktiga.

förodla tomatplantor

Jag fick god hjälp med att städa av i växthuset efter vårt lilla projekt.

Redan efter någon vecka eller två inne i huset började plantorna att kika fram. Jag hade tyvärr inte möjligheten då, men när plantorna börjar kika fram är det bra att ställa dem svalare i  ca 15-18° och ljust.

förodla tomatplantor i växthus

Ytterligare några veckor senare, i samband med påskveckan i mitten av april, hade plantorna växt till sig så pass mycket att det var dags att plantera om dem till större krukor.

förodla tomatplantor

förodla tomatplantor

Det är nämligen när andra bladparet dyker upp som man ska plantera om tomaterna i större kruka med näringsrik jord. Jag bar ut alla plastbyttor och små krukor till växthuset igen och höll till där ett par timmar medan jag planterade om alla tomatplantorna.

förodla tomatplantor

Jag hade också med mig ett gäng stora krukor att flytta över dem till.

förodla tomatplantor

Att stå där i växthuset och fixa med jord och plantor är verkligen som terapi för mig och det var verkligen en härlig stund jag fick där.

förodla tomatplantor

Det tog sin lilla tid, men till slut hade jag fyllt upp näringsrik ny jord i samtliga av de större krukorna och planterat de många tomatplantorna i varsin och i vissa satte jag ett par av dem.

förodla tomatplantor

förodla tomatplantor

Jag vattnade dem såklart och efter en liten stund såg jag hur de började trivas där i den nya jorden och krukan.

förodla tomatplantor

Några av tomatplantorna fick komma ner i lite mindre krukor, mest för att jag inte hade tillräckligt med stora krukor till alla plantorna.

förodla tomatplantor

När jag var klar med omplanteringen av alla tomatplantor bar jag in dem till stora huset igen. Där står de än då vi fortfarande har frostnätter vissa nätter. Men snart hoppas jag på att kunna ta ut dem tillväxthuset för gott.

Odla tomatplantor

Odla tomatplantor

Några av tomatplantorna står nu i vårt sovrumsfönster.Där får de mycket ljus och verkar trivas bra. Åh, vad jag ser fram emot att mumsa på egenodlade tomater i sommar!

Lämna en kommentar

Annons
Annons