Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Healthstories

Viktiga rutiner att hålla fast vid – varje dag

Rutiner att hålla fast vid - promenad i skogen i morgonsol

Oavsett om vi befinner oss i en Corona-kris eller inte, om vi jobbar hemifrån varje dag, inte har något jobb eller måste jobba extra mycket just nu är rutinerna som får oss att må bra viktiga. I perioder som denna kan det vara lätt att komma bort från sina vanliga rutiner som mat, sömn och motion. Men jag tror att vi alla håller med om att det är just de rutinerna som är viktiga för att vi ska må så bra som möjligt och därför vill jag dedikera ett blogginlägg till vikten av att hålla fast vid viktiga rutiner – oavsett vad. Här får de de rutiner som jag håller hårt i under tider som denna och annars också.

Viktiga rutiner att hålla fast vid – vid Corona och varje dag

Rutiner att hålla fast vid - promenad i skogen i morgonsol

Frisk luft & utetid

Jag börjar varje jobbdag med att ge mig ut i den friska luften. Det som jag annars får till på naturligt sätt genom att gå till tåget och ta mig till kontoret måste jag nu tvinga in i mitt schema. Efter att jag har druckit mitt kaffe och gjort mig i ordning går jag därför ut på en morgonpromenad i skogen eller till sjön alternativt tränar jag ett pass utomhus.

Jag försöker också få till en dos frisk luft i samband med lunchen. En rask promenad eller några varv runt huset gör stor skillnad för min energi till eftermiddagen.

När jobbdagen sedan är slut går jag ut igen. De flesta kvällar har jag och mannen gått en promenad tillsammans eller så leker jag med barnen ute.

Att vi nu har ljuvlig vår på ingång gör att det är enklare att gå ut, men jag gör det oavsett väder. Detta för att jag vet att jag blir en piggare och gladare männsika när jag får en rejäl dos med frisk luft varje dag!

Rutiner att hålla fast vid - promenad i skogen i morgonsol

Träning

Min träningsdos normalt sett är träning varje vardag, oavsett vad, och jag håller fast vid det även i dessa tider. Helst tränar jag utomhus och slår då två flugor i en smäll: frisk luft och träning!!

Rutiner att hålla fast vid - promenad i skogen i morgonsol

Regelbundna mattider och bra mat

Jag tror stenhårt på att det är viktigt att hålla fast vid sina vanliga rutiner också när det kommer till matintaget. Att man går upp den tid man brukar för att äta sin frukost enligt vanlig rutin och sedan hålla sina mattider resten av dagen gör att magen mår bra, vi håller energinivåerna där vi ska och behåller humöret jämnare. Det är ju viktigt att ta pauser också från jobbet och jag försöker i möjligaste mån att inte äta mina måltider vid datorn utan passar på att ta en paus från jobbat i samband med att jag äter.

Bra och näringsrik mat till 80-90% och resten får vara sådant som jag är sugen på, är min melodi – nu och alltid annars!

Sömn

Om vi inte sover tillräckligt spelar det ingen roll hur mycket vi rör på oss eller hur bra vi äter. Sömnen är super viktig! Jag upplever att jag behöver mer sömn nu och kanske är det för att situationen just nu trots allt är mer orosfylld än det “normala livet” är. Se till att lägga dig i tid och ta de vilopauser du behöver under dagen!

Rutiner att hålla fast vid - promenad i skogen i morgonsol

Sociala kontakter

Vi är många som saknar att träffa våra nära och kära nu när vi inte kan. Och det är svårt att ersätta värmen av en kram eller att få sitta nära någon man tycker om med ett videosamtal. Men eftersom vi måste anpassa oss efter rådande situation har vi inget val och det är fortfarande viktigt med den sociala kontakten. Så se till att ringa en vän du inte har pratat med på ett tag, instruera farmor i hur man pratar över videolänk eller skicka ett kort till en släkting. Vårda dina kontakter och ditt egna sociala behov minst lika mycket nu som annars!

Sist men inte minst: Håll fast vid de rutiner som får dig att må bra. Det finns inga ursäkter för att inte göra det!

Fotona är tagna av mig denna vecka i samband med att jag har varit ute på mina promenader och löprundor i skogen. Det är så ljuvligt vackert nu på morgnarna att jag nästan tappar andan!

Lämna en kommentar

Annons
Annons