Ni vet att jag gillar att experimentera i köket och jag gör det gärna i form av att skapa nya smaker på hälsobollar av olika slag. Här kommer mitt senaste tillskott av hälsobollar, denna gång i form av choklad- och kardemummabollar. Ni måste testa receptet!
Choklad- och kardemummabollar
- 1 dl mandlar eller nötter (valfri sort)
- 8 stora dadlar (utan kärnor)
- 1 dl solrosfrön
- 2 msk kokosolja
- 1 msk vegoprotein (kan uteslutas)
- 1 dl havregryn
- 1 msk jordnötssmör eller annat nötsmör
- 2-3 msk kakao
- ca 1 tsk kardemummakärnor (hela)
- skvätt med vatten
Att rulla i:
- kokosflingor
Mixa samtliga ingredienser i en mixer. Späd med skvättar av vatten om smeten blir för trög och tjock. När du har en jämn och fin smet är du klar.
Ställ in smeten i kylen en stund. Ta ut och rulla bollar. Häll upp kokosflingor på ett fat och rulla bollarna i dem. Klart!
Lägg upp bollarna på ett fint fat eller i en skål och ställ fram. Jag älskar att norpa en sådan här boll när suget sätter in, tillsammans med en kopp kaffe eller bara som den är.
När du äter en sådana här boll stillar du ditt chokladsug samtidigt som du får i dig bra med näring och energi. Win, win!
Jag har tidigare inte kombinerat just smakerna choklad och kardemumma i samma boll. Jag älskar båda smakerna väldigt mycket och de visade sig vara goda tillsammans också.
Visst pimpade jag mina choklad- och kardemummabollar med fina blommor också?! Dessa blommor är dock inte ätbara. Jag får hålla mig till bollarna!
Fler recept på ljuvligt goda hälsobollar:
- Rawfoodbollar med dadlar och kardemumma
- Kardemummabollar med kokos
- Proteinrika chokladbollar
- Lakritsbollar
- Citron- och mandelbollar
- Nutellabollar
- Snickersbollar