Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Outdoorstories

Frösådd i växthus – så här gör jag

förodla tomatplantor

Det är måndag morgon och jag ser tillbaka på ännu en helg med mycket trädgårdsarbete. Vi har både planterat nya blommor, rensat ogräs och frösått i växthuset. Här tänkte jag berätta lite mer om hur jag gör vid frösådd i växthuset. Det mesta går att läsa sig till på fröpåsarna, men några extra tips hoppas jag kunna bidra med här.

Frösådd i växthuset

Frösådd i växthus

Genom att så frön tidigt på säsongen kan du skapa din egen gröna oas, helt efter eget tycke. De flesta frön kan förodlas inomhus eller i växthus, vilket står på fröpåsen om så är fallet. Fördelen med att fröså är att plantan hinner växa till sig innan det är dags för den att komma ner i jorden i trädgården eller på balkongen och den kommer då förhoppningsvis kunna bli ännu frodigare och finare än den hade blivit vid direktsådd ute.

Igår frösådde jag luktärtor i växthuset. Förra veckan frösådde jag solrosfrön och tidigare i vår har jag frösått tomatfrön.

Solrosor i växthuset

Så här fina blev våra solrosor förra året. De fick vi av små frön som sonen hade sått tidigt på säsongen och som fick stå inomhus tills det var varmt nog att plantera ut dem.

förodla tomatplantor

Tomatplantor - trädgårdsfix första helgen i maj

Jag har tidigare berättat om årets tomatplantor. De tar sig bra nu här inne på våra fönsterbrädor. Eftersom det ska bli några kalla nätter nu i veckan som kommer vågar jag inte ta ut dem ännu, men från och med nästa helg kommer jag ställa dem i växthuset. Då är det mitten av maj och borde vara lugnt.

De små krukorna med solrosfrön och luktärtor står i växthuset. Om det skulle bli nedåt nollan någon natt får jag täcka över dem. Annars ska det nog gå bra. Det viktiga är att komma ihåg att vattna dem regelbundet.

Blommor

Vi planterade som sagt blommor i helgen också. Dessa handlade vi på Plantagen.

Chiliplanta

Jag satte chiliplantan i en kruka i växthuset.

Pelargoner

Pelargoner

Dottern tyckte att vi skulle ha mörkrosa pelargoner på friggeboden. Det fick det bli.

Pelargoner

Vi köpte ljusrosa pelargoner också. En ställde jag här på bordet intill huvudingången till huset.

Pelargoner

De andra planterade jag i lådan som hänger på garaget. Kanske att pelargoner räknas som tantblommor? Men oavsett tycker jag att de är väldigt fina!

Lämna en kommentar

Annons
Annons